Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här räddadas den unika nipsippan – brand ska gynna Ramseles stolthet

En av länets största rariteter, nipsippan i Ramsele, ska räddas. Den finns i dag bara just här och på Gotland. Men med naturvårdsbränning ska arten både överleva och blommorna bli fler.

Annons

Genom att bränna i marken blir det en störning så att blommans frön kan hamna nere i mineraljorden och där gro. Den klarar inte att gro om det ligger ett tjock lager förna och humus, alltså murknande växtdelar.

John Granbo ansvarade för brännningen som ska gynna nipsipporna.

– Det gick jättebra den här gången. Vi brände ungefär två hektar i det fyra hektar stora området. Dessutom ganska nära kärnområdet för nipsippan, så de vindspridda fröna ska hitta bra miljöer, säger biologen John Granbo på länsstyrelsen.

Han berättar att ett mindre försök gjordes i ett annat område i reservatet för sex år sedan, men det gick inte lika för bra för då var betingelserna för bränning sämre.

Naturbränningen är en del i det speciella åtgärdsprogram som finns för arten och som länsstyrelsen ansvarar för.

Här eldas det för att gynna de unika nipsipporna i Ramsele.

På 1960-talet fanns bara några hundra plantor kvar. Men den gången räddades den lite oväntat av en skogsbruksåtgärd som innebar störningar i markskiktet som gjorde att fler nipsippor kunde gro.

Målsättningen nu är både fler plantor och även en föryngring av plantor. Nipsippan är en tidigblommande flerårig ört.

Blomman har tidigare gynnats av hävd i olika nipor och fanns då på fler håll i Sollefteå. Den ska till och med ha vuxit i Gudmundrå socken. Men i dag är den bara känd på Gotland och i Ramsele.

Nipsippor i Ramsele.

Mer läsning

Annons