Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart under Ramsele-Edseleveckan: "En vecka som sätter fart på bygden"

En brant backe, en snäv kurva och sedan rakt mot mål. På måndagen var det lådbilsrally nerför Kägelbacken i Ramsele. En av alla aktiviteter som äger rum under Ramsele-Edseleveckan.

Annons

Edvin Wettermark delar lådbil med Marcus Ljungqvist och Lukas Ljungqvist. De har byggt bilen tillsammans, med hjälp från Edvins pappa. Lådbilsrallyt går ut på att alla deltagare får två åk var och ska få så lika tider som möjligt, från start till mål, i de båda åken.

– Vår taktik är att försöka åka på samma ställe i båda åken, säger Edvin Wettermark.

Lukas Ljungqvist, Edvin Wettermark och Marcus Ljungqvist tävlar med bilen Högåkerns racingteam i lådbilsrallyt i Ramsele.

Årets Ramsele-Edselevecka är i full gång. Edseledagen sparkade igång det hela i fredags med olika aktiviteter och underhållning på kvällen. Under den kommande veckan väntar flera olika aktiviteter, däribland prova på att släktforska, motionsdans och torghandel. Bo Nilsson är fritidskonsulent i Sollefteå kommun och samordnare för Ramsele-Edseleveckan. Han ser fram emot de kommande aktiviteterna.

– Det är en vecka som sätter fart på bygden, säger han.

Strax efter ett har alla lådbilstävlare gjort sina två åk och det är dags för prisutdelning. Av de femton tävlande har Hugo Åman från Österforse lyckats hålla sin tid allra bäst. Och på andraplats kommer Lukas Ljungqvist. De får varsin guldig pokal.

– Det var kul. Jag kommer att vara med nästa år, säger Hugo Åman.

Edvin Wettermark håller med.

– Jag tror jag vill vara med nästa år också, säger han.

Vinnaren Hugo Åman tillsammans med sina syskon Hillevi Åman och Harry Åman. Hillevi var också med i rallyt och fick pris. Harry var supporter åt sina syskon.

Lådbilsrallyt efterföljs av grilltips och smakprover vid hembygdsgården, bara en liten bit bort från prispallen. Varmrökt lax från Sollefteå, revbensspjäll från Ramsele och rökta räkor. Christer Karlsson står vid grillen och bjuder på godsakerna.

– Vi gör det för att sprida grillglädje. Och har i största möjliga mån lokala råvaror, säger han.

Christer Karlsson är egentligen elektriker. Men på måndagen var han grillmästare och bjöd besökarna på sina bästa grilltips.

Ramsele-Edseleveckan har arrangerats ända sedan 70-talet. Det är främst föreningslivet i området som står för aktiviteterna, och kommunen är till viss del medarrangör.

– Det är tradition sedan början av 70-talet. Den är en av de första veckorna som arrangerades i kommunen, säger Bo Nilsson.

Han hoppas att många deltar i veckans olika aktiviteter och får det roligt.

– Det brukar komma många hit just för denna vecka. Det brukar vara positivt, säger han.

Ramsele-Edseleveckan håller på ända till söndag den 17 juli och erbjuder aktiviteter med olika teman varje dag.

Tisdag: Släktforskningens dag. Man ges bland annat chans att prova på att släktforska på Forskarcentrum i Ramsele.

Onsdag: Växternas dag på hembygdsgården i Ramsele, där det kommer att finnas bland annat växter och lotter till försäljning.

Torsdag: Barnens & ungdomens dag med olika aktiviteter på dagen och disco på kvällen vid hembygdsgården i Ramsele.

På fredag är det torgdag med hemslöjdsförsäljning och på kvällen visas utomhusbio vid hembygdsgården i Ramsele.

På lördag är det Classic- & Veteranfordonsdag med cruising på kvällen. På söndag avslutas Ramsele-Edseleveckan med friluftsgudstjänst vid hembygdsgården i Ramsele.

Mer läsning