Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föll för Sverige under semestern – nu ska paret från Holland satsa på turism i Resele

Från radhus i Holland till gård i Tängsta, Resele. Sverigesemestern blev till husköp för det holländska paret. Nu väntar mycket jobb för att förverkliga turismplanerna.

Annons

Kanoter hänger upp och ner på en ställning alldeles intill infarten. Brevid står en vit skylt täckt med stora svarta bokstäver: "Kanot- och cykeluthyrning".

- Det börjar hända saker, vi har bara varit här i sex veckor, säger Maaike Smit.

För Ibe Moerman och Maaike Smit är gården i Tängsta deras slutliga stopp. Här kommer de att stanna.

På gården i Tängsta i Resele är planerna stora. Det ska bli bed and breakfast i ett av husen, värdshus i ett annat. Och bakom ladugården, intill den nybyggda kanothamnen, ska det längre fram byggas kåtor. Maaike Smit och Ibe Moerman flyttade från Holland till Resele, med sina två söner Hieke och Mans för tre månader sedan. Men på gården i Tängsta har de bara bott i sex veckor. Det började med en Sverigesemester och en dröm om att någon gång driva sitt eget värdshus.

- Vi ville göra många olika saker på ett ställe, under ett tak. Det gula huset ska bli vårt värdshus, säger Ibe Moerman och pekar bakom sig. Huset är gammalt och behöver målas om. Men det är vackert.

Redan nu kan man hyra kanoter och tandemcyklar hos företaget.

Ibe Moerman och Maaike Smit gillade vad de såg av norra Sverige under sin semester, framförallt naturen. Dessutom möjliggjorde huspriserna att värdshusplanerna kunde förverkligas.

- Här har vi råd att göra det. Det finns många entreprenörer i området, jag tror vi passar in här, säger Maaike Smit.

En bil kör förbi på grusvägen, någon vinkar innanför bilrutan. Maaike Smit vinkar tillbaka.

- Så där är det hela tiden här. Det är som ett passeringsställe. Vårt sociala liv har inte varit mer aktivt sen vi kom till Resele, säger hon.

De känner sig väldigt välkomnade av reseleborna och får ofta besök av grannar och bybor.

- Det känns som en mötesplats, säger Ibe Moerman.

I början var tanken att hitta ett ställe i Kramfors, någonstans i området kring Höga Kusten. Men så blev de tipsade om Resele.

- Vi åkte på en rundtur med Mats Fagerström som bor i Resele. Turen slutade vid skolan och där bestämde vi oss, säger Maaike Smit.

Skolan blev avgörande för dem. De vill vara säkra på att barnen har en skola i närheten att gå till både nu och framöver. Väl tillbaka i Holland blev de i mars erbjudna att köpa gården i Tängsta. Efter att ha fått se bilder på gården bestämde de sig tillslut. På en lördag hemma i radhuset i Holland.

- Det var en annorlunda lördag, säger Ibe Moerman.

I det framtida värdshuset kommer det att finnas restaurang och bar. Nu användes det som förråd för flytvästarna, bland annat.

Deras företag Resele Adventures är än så länge i sin vagga. Planerna är många och jobbet att genomföra dem är stort. Ibe Moerman och Maaike Smits idé bygger på att samarbeta med andra företagare i området och utforma olika paket som passar olika typer av turister. Bäversafari är deras första samarbete, tillsammans med grannen.

- Jag tror vi behöver en twist för att få hit turister, säger Maaike Smit.

Ibe Moerman och Maaike Smit förväntar sig inte att de ska kunna leva på företaget med en gång, men förhoppningsvis i en framtid. Att genomföra turismplanerna har inte känts som en självklarhet hela tiden.

- Det är svårt och läskigt att starta något nytt på ett nytt ställe. Nu när vi är här har rädslan försvunnit. Nu känns det som att vi kommer kunna leva på det, säger Maaike Smit.

Trots den utveckling som sker på landsbygden med bland annat avfolkning är de optimistiska. Både för företagets skull och för familjen.

- Reseleborna tar hand om Resele, säger Ibe Moerman.

- Affären går bra. Skolan har varit hotad flera gånger men är kvar. Att vara ett så starkt samhälle drar hit folk. Se på oss, vi flyttade hit trots att vi inte tänkte det från början, säger Maaike Smit.

– Det känns som att vi ska stanna resten av livet.

Mer läsning

Annons