Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir fest hela veckan – när Nipyran firar 30 år

I Sollefteå laddar de upp för årets stora festvecka. Det handlar givetvis om Nipyran som i vanlig ordning har ett digert program som kryddas med Laxfestivalen nästa veckoslut.

Annons

– Det såldes närmare 5 000 biljetter till laxfestivalhelgen förra året och det är klart att vi hoppas på minst lika fina siffror det här året, säger festivalgeneralerna Jörgen Åslund och Leif Lundberg.

Men Nipyran är som de flesta av er redan känner till inte bara en laxfestival utan det här är en festival som sträcker sig över en hel vecka och som innefattar en mängd olika aktiviteter.

– Vi ser Nipyran som en familjär mötesplats. Det här är ett arrangemang som passar alla, oavsett ålder.

Nipyran jubilerar det här året. Evenemanget såg dagens ljus 1986 och ni som var med redan då vet att det hänt väldigt mycket under resans gång.

– Då var det i mycket mindre format och handlade i princip bara om laxfestivalen. Nu är det så mycket större och just laxfestivalen har numera ett artistuppbåd som inte fanns på den tiden.

Nipyrans festivalgeneraler, Jörgen Åslund och Leif Lundberg.

Jörgen Åslund och Leif Lundberg är speciellt stolta över att de den här gången, när man firar 30 år, kan erbjuda inte mindre än sex liveframträdanden per kväll under laxfestivalens två kvällar.

– Och vi har någonting för alla. Både kända artister och pärlor som är på frammarsch och som publiken säkert kommer att tala mycket om efter att man sett framträdandena.

Läs också: Artistutbudet växer: Här är Laxfestivalens senaste tillskott

En annan nyhet som firma Åslund/Lundberg gärna berättar om infaller tidigare under veckan och har fått namnet "Vimmelonsdag". Redan här öppnar serveringsälten i stadsparken och det är en dag tidigare än normalt:

– Det tycker vi är jättebra och vi tror att alla besökarna uppskattar det också. Det blir en helkväll med fyra rockband från Örnsköldsvik, Sundsvall, Sollefteå och Östersund, på scen och det sker i Studiefrämjandets regi.

– Samtidigt har serveringstälten öppet till 02.00 på natten, alltså lika länge som under laxfestivalkvällarna.

Nipyreveckan i övrigt bjuder på teman som Barnens dag med kanalfiske, Ungdomens dag med badkarsrace, Djur och Natur, Mopedcruising och visning av bilar i stadsparken, Trollskoj XL, uppvisning av spelare från Östersund FK:s allsvenska fotbollslag bland mycket, mycket annat och som vanligt är det mesta helt gratis.

Det är dock mera sportslig prägel över startskottet för Nipyran som i likhet med tidigare år börjar med Sollefteåtrippeln på fredag kväll . Först ut är Forsmotrampet på cykel, följt av Äklvsimmet på lördag och slutligen Broloppet på söndag.

Festen kan börja.

Mer läsning