Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(C) kräver omtag för skolan – vill nyöppna högstadieskolan i Långsele

Vallaskolan i Sollefteå är för stor och måste delas. Nu ger sig Centerpartiet in i debatten och föreslår att Långsele får sitt högstadium tillbaka.

Annons

Högstadiet i Långsele lades ner för några år sedan. Nästan samtidigt lades högstadiet på Nipanskolan i Sollefteå ner och all högstadieverksamhet i området koncentrerades till Vallaskolan.

Tidigt utrycktes farhågor om att det skulle bli för trångt på Vallaskolan och nu är det ett faktum. Utskottet för unga och lärade har fått i uppdrag att utreda en delning av Vallaskolan.

Hur den delningen ska bli av återstår att se, det beror lite på vilka lokaler man kan komma över. Men utskottets ordförande, John Åberg (S) har slagit fast att det ska vara en ny skola i centrala Sollefteå.

Paul Höglund, Monica Tirri och Johan Andersson vill  se över möjligheten att ge Långsele ett högstadium.

Men Centerpartiet har en annan tanke. I en motion som lämnades in på måndagen föreslås att man i samband med utredningen av "delningen av Vallaskolan" även grundligt ska utreda utreda möjligheten och förutsättningarna för att åter öppna ett högstadium i Långsele.

Men är det inte trångt i Långsele skola redan idag?

– Det kommer att krävas investeringar. Men det kommer det att krävas i centrala Sollefteå också, säger Paul Höglund (C) som skrivit motionen tillsammans med partikamraterna Monica Tirri och Johan Andersson.

Långsele har under det senaste åren haft en positiv befolkningsutveckling, vilket märkts inte minst på skolan och förskolan. På den tämligen nybyggda skolan är man trångbodda och för förskolan har man hyrt externa lokaler.

– Skolan skulle ha byggts större från början, säger Monika Tirri.

I sin motion påpekar motionärerna också att det finns många fördelar med att dela högstadiet i två delar på separata orter, inte minst den psykosociala miljön för eleverna.

"Elever som är utsatta för mobbning eller liknande får större chans till en dräglig skolgång om man exempelvis skiljer mobbarna och de som utsatts", skriver de i motionen.

Den politiska ledningens ambition är att ha ett förslag klart till hösten. Kommer inte den här motionen lite sent?

– Om viljan finns hinner man och vi vill att man ska titta på det här alternativet också, säger Johan Andersson.

Läs också: Föräldrar kritiska mot trång skola.

Mer läsning