Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilist rasade över avspärrning – körde på skräckslagen funktionär: "Inte acceptabelt"

Bilisten var rasande. Utan hänsyn körde han och touchade knäet på en skräckslagen funktionär.

Annons

– Det här är inte acceptabelt, säger Jens Forsberg, banchef under för-VM på rullskidor, som ska lämna ärendet till polisen för misstanke om smitning från olycksplats.

Det här utspelade sig i Sollefteå där för-VM på rullskidor avgjordes under det gångna veckoslutet. Ett arragemang som fick toppbetyg i alla avseenden, inte minst från företrädare från det internationella skidförbundet FIS.

Men för arrangörerna blev det tyvärr lite smolk i glädjebägaren på grund av ett antal bilister, däribland Sollefteåbor, som uppträdde väldigt illa gentemot funktionärer som var utplacerade där vägar tillfälligt spärrats av under själva tävlingen.

– Jag kan förstå om det uppstår lite irritation över att framkomligheten var begränsad. Men det är helt oacceptabelt att uppträda som vissa gjorde. Vi hade fyra-fem incidenter som kunnat sluta illa där funktionärer blivit påkörda.

– En funktionär träffades faktiskt av ett fordon. Det är beklämmande, suckar Jens Forsberg.

Jens Forsberg, banchef under för-VM på rullskidor.

De har dock registreringsnummer på den bil som var inblandad i incidenten där funktionären påkördes och kommer göra en polisanmälan efter händelsen som inträffade längs Järnvägsgatan.

– Ingen människa ska behöva utsättas för något liknande, säger Jens Forsberg.

Arrangörerna i Sollefteå Skidor hade genom olika medier och reklamutskick försökt informera sollefteåborna i första hand om vad som gällde under de här tävlingsdagarna. Vilka vägpartier i centrum som de var tvingade att spärra av för säkerheten runt tävlingarna med mera.

Men uppenbarligen fanns det bilister som värnade mera om sin egen framkomlighet än att se till säkerheten för tävlingarna.

– Viss irritation kan jag förstå, men här var det flera fall där man gick över gränsen. Vi hade till och med extra personal vid vissa avspärrningar som informerade bilisterna och delade ut godis i hopp om att de skulle ha förståelse för dessa tillfälliga stopp i trafiken.

– I stora drag skötte sig bilisterna förträffligt och hade förståelse, men sedan var det tyvärr en klick som förstörde och visade brist på gott omdöme.

Från arrangörshåll tycker man självklart att de här incidenterna var tråkiga. Särskilt eftersom den breda arrangörsstaben från skidklubben lagt ned 1 000-tals ideella arbetstimmar för att bjuda alla Sollefteåbor och tillresta på en skidfest.

– Vi tjänade inga pengar på entré genom att det var gratis, och vi tjänar inga pengar i övrigt heller utan får vara glada över om det går plus-minus-noll. Däremot tillförde det här Sollefteå som ort en hel del pengar i form av mat, boende med mera.

– Därför känns det trist att det här ska behöva ske, och när sånt här händer tänker man: Jag hade lika gärna kunnat vara ute i blåbärsskogen istället, säger Mia Karlsson, ordförande i Sollefteå Skidor.

Sollefteå står som värd för VM på rullskidor 2017. För arrangörerna var det här ett bra genrep och förhoppningsvis ska även alla bilister förstå värdet av ett sådant här fint arrangemang när det är dags första veckan i augusti nästa år.

Läs också:

Stora framgångar för Sollefteååkarna i för-VM – tre guld på fem starter

Hemmaåkaren nådde pallplacering efter stark insats i sprint – hyllar sträckan i Sollefteå: "De har fått till en riktigt bra bana"

Stockholmsungdomar väljer att satsa på sommarskidskola i Sollefteå

Mer läsning

Annons