Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om sjukhussamarbetet: "Det ska vara ett akutsjukhus"

Kramfors, Sollefteå och landstinget har tagit i hand om en utökad samverkan mellan kommun och landsting. Vad man ska samverka om är fortfarande oklart och från Sollefteå understryks att det måste var ett akutsjukhus.

Annons

I förra veckan träffades båda kommunalråden Elisabet Lassen och Jan Sahlén, båda (S) samt landstingsrådet Erik Lövgren och vice landstingsrået Jan-Olov Häggström, båda (S) och Eva Andersson, gruppledare för Miljöpartiet. De samtalade om fördjupad samverkan för en sammanhållen vårdkedja i Ådalen, alltså att landstinget driver sjukhuset tillsammans med båda kommunerna.

Regiondirektören, Inger Bergström, har fått i uppdrag att tillsammans med de båda kommuncheferna, Peter Carlstedt och Tomas Alsfjell, arbeta vidare för att uveckla en målbild av hur en fördjupad samverkan ska utformas.

- Jag är glad att vi bestämt oss för att starta processen. Nu ska vi reda ut och precisera vilken sjukvård det handlar om. Vi måste ha en gemensam målbild, säger Elisabet Lassen.

Om man har samma upfattning kommer att visa sig under arbetet. Under de samtal som förts var landstingspolitikerna ganska vaga vad gällde just det. Det pratades om enklare sjukvård och bassjukvård. Lassen å sin sida tvekar inte slå fast att det måste röra sig om ett akutsjukhus, annars är man inte inresserade.

- Sollefteå ska var ett akutsjukhus. Det får inte dras ner några mer verksamheter så att det inte finns några förutsättningar för samverkan, säger hon.

Förutom den tjänstemannautredning som nu startar vill Elisabet Lassen också tillsätta en politisk styrgrupp som kan följa processen och utredningen och tala om vilken inriktning man vill ha. Dessutom kan en sådan styrgrupp skynda på arbetet.

Lars Skoglund, som var med och drog igång Tio 100 i Norrtäljde, sagt att han vill hjälpa till i processen. Tio 100 är ett samarbete mellan Norrtälje kommun och landstinget om det lokal sjukhuset. Det projetet har både Sollefteå och Kramfos kommuner tittat en hel del på.

Dessutom har Örnsköldsviks kommun förklarat att de vi fälja processen eftersom de tycker att det verkar intressant.

I förra veckan beslutade landstingsfullmäktige att avveckla den akuta ortopedin i Sollefteå och i stället satsa på planerad ortopedi.

- Det beslutet var ett steg bakåt. Men det var väntat, säger Elisabet Lassen.

- Å andra sidan finns det fortfarande ortopedisk kompetens på sjukhuset och då kan beslut ändras, tillägger hon.

Jan Sahlén ser möjligheter.

- Jag är glad att vi utvecklar det gemensamma och gränsöverskridande samarbetet med en sammanhållen vårdkedja. Det kommer att utveckla den nära välfärden i våra kommuner och förstärka förutsättningarna för ett livskraftigt inland, säger han.

Läs också: Ortopedibeslutet överklagas.

Läs också: Kommunerna vill driva sjukhuset.

Mer läsning

Annons