Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalad försattes på fri fot – åklagaren kom fram till att bevisningen inte höll

Den 28-årige mannen stod åtalad för hemfridsbrott, skadegörelse, övergrepp i rättssak, stöld och olaga tvång. Men under rättegången kom åklagaren fram till att bevisningen inte höll och yrkade själv att den åtalade skulle frikännas och försättas på fri fot.

Annons

Läs också: Friades för mordförsök – åtalades för att ha hotat vittnen

Mannen fälldes i början i juni för misshandel med tre månaders fängelse som påföljd, efter det uppmärksammade mordförsöket i Ramsele i mars. Eftersom han suttit häktad en längre tid försattes han på fri fot. Häktningstiden ansågs motsvara längden på fängelsestraftet.

Men bara kort efter frisläppandet greps han igen. Han misstänkts då för att ha attackerat två personer som i en tidigare rättegång vittnat mot hans 26-årige medåtalade i mordförsöksrättegången, en man som vid det senare tillfället dömdes till fem års fängelse.

Enligt åklagaren ska 28-åringen har tagit sig in till personerna. Slagit dem med en yxa, tvingat den ene att ta ut pengar, samt slagit sönder en del egendom.

Läs också: Mordförsöket i Ramsele går upp i hovrätten

Men vid huvudförhandlingen i Ångermanlands tingsrätt hade de båda målsägarna svårt att hålla ihop sina historier. Det stämde helt enkelt inte. Det var så många luckor i deras berättelser att åklagaren kom fram till att bevisningen inte höll.

I slutpläderingen yrkade åklagaren att 28-åringen, som suttit häktad, skulle försättas på fri fot, att åtalet skulle ogillas och att mannen skulle frikännas.

Det tyckte också 28-åringens försvarare, advokat Jonas Vedin. Men nu behövde han inte lägga så mycket krut på det i sin plädering.

Det var lite overkligt. Jag kunde nu i stället berömma åklagaren som var objektiv och när hon kom fram till att åtalet inte höll yrkade på ett frikännande, säger han.

– Samtidigt tycker jag att det här inte ens borde ha gått till åtal. Men nu blev det så och min klient har i alla fall fått lite större tilltro till rättsväsendet, säger Vedin.

Resultatet blev att mannen försattes på fri fot och Jonas Wedin fick hjälpa honom hämta sina saker på häktet så att han kunde åka hem.

Poängteras bör att det är tingsrätten som avgör om mannen är skyldig eller inte. Dom meddelas den 27 juli. Men eftersom inte ens åklagaren vill ha 28-åringen fälld talar det mesta för en helt friande dom.

På måndag tar hovrätten upp fallet med mordförsöket i Ramsele.

■ ■ För mer nyheter om Sollefteå, klicka här – och följ Allehanda.se Sollefteå på Facebook.

Mer läsning

Annons