Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så hyllas Thorbjörn Fälldin i sociala medier: "Han var uppskattad"

Många har nåtts av nyheten om Thorbjörn Fälldins bortgång och reaktionerna i sociala medier har varit starka. Både från politiker och vanliga medborgare. "Han var uppskattad" skriver May Edlund kärnfullt på Facebook.

Annons

Thorbjörn Fälldin tycks ha varit en mycket uppskattad politiker och det är många som framhåller hans enkla sätt – en man av folket – hans ovilja att kompromissa med grundläggande värderingar och hans stora engagemang för landsbygden.

– En av dom sista politikerna, han är en man att minnas. Vila i frid Torbjörn Fälldin, skriver Maud Winstén på Facebook.

– En politiker av den gamla stammen som ville göra det bästa för Sverige, fyller Margita Mattsson i under samma inlägg.

Under 1973 hade Centerpartiet en historisk valframgång då man tog dryga 25 procent av väljarrösterna, valet därpå lyckades man bilda en borgerlig koaletionsregering. Föga förvånande ser man i kondoleanserna exempel på nyblivna centerväljare under de valen.

– 1976 gjorde Torbjörn och kärnkraftsfrågan att jag blev Centerpartist. Aldrig mer,men jag gillade honom, skriver Tobias Nilsson på Facebook.

Även bland politiker, som liksom journalister framförallt uttrycker sin mening på Twitter, slår Thorbjörns betydelse igenom. Här är det flera som framhåller hans betydelse för borgerligheten i landet.

– Minns Thorbjörn Fälldin med tacksamhet, för historiskt ledarskap som spelade roll i en avgörande tid för Sverige. Och som gör det än, skriver Anna Kinberg Batra moderaternas partiledare på Twitter.

– Han kom att betyda oerhört mycket för att bryta den utveckling i explicit socialistisk inriktning som den tidens socialdemokrater försökte att tvinga in Sverige i, skriver tidigare partiledaren Carl Bildt (M) på sin blogg.

– Thorbjörn Fälldin bröt ett nästan halvsekellångt s-styre, trots 70-talets vänstervåg. Respekt. Hela det borgerliga Sverige sörjer idag, skriver partiledare Jan Björklund (L) på samma sociala medieplattform.

Bland journalister framhålls det unika för Thörbjörn Fälldin – både som ledare och person.

– Fälldin var svensk landsbygd och centerpartistisk folkrörelse. Idag finns inte detta Centerparti längre, skriver Göran Greider politisk chefredaktör på Dala-Demokraten (S), på Twitter.

– Är det ens möjligt att tänka sig en politiker som Fälldin i dag? I en politisk tid av Milos, klickbeten, lögner och yta, skriver Isobel Hadley-Kamptz, journalist och författare på Twitter.

Mer läsning

Annons