Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordår för blåbär på gång i Västernorrland – bästa året sedan prognoserna startade

Ett extremt rekordår för blåbär är på gång i Västernorrland. Bäråret blir det bästa sedan prognoserna började komma 2003. På med stövlarna om någon vecka alltså.

Annons

Snart är det dags att ta fram stövlar och bärplockare - rekordmycket blåbär utlovas.

Det är i varje fall vad Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, komit fram till.

Där bygger man sina antaganden på observationer som görs vid Riksskogstaxeringens permanenta provytor av blommor, kart och mogna bär.

Faktum är att blåbärstillgången i södra Norrland förutspås bli ungefär dubbelt så stor som normala år.

Läs mer: Tidigare prognoser

Även i södra Sveriges ser det bra ut, om än inte lika bra som här. Däremot verkar norra Norrland bara få ett normalår, eller inte ens det.

Det finns dock stora lokala variationer och om man bara letar på rätt ställen går det med all säkerhet att finna mycket bär i alla delar av landet i år.

Antalet bär per kvadratmeter är vad som redovisas och där ligger vårt område bäst till, trots att tätheten i normala fall brukar vara högre både norr och söder om oss.

Enligt prognosen från SLU har tillgången på blåbär inte varit bättre i år någon gång sedan räkningen av bär inleddes 2003.

Tillgången styrs mestadels av vädret, där varmt och gynnsamt väder ökar mängden bär medan frost under känsliga tidpunkter kan förstöra blomningen.

– Det finns dock stor variation även inom landsdelarna. Man kan se en gradient från sydost till nordost, där det är rekordmängder med blåbär i sydostliga områden medan i nordvästliga områden är det mera normala nivåer. Detta kan möjligen förklaras med olämpligt väder vid fel tidpunkt i nordvästliga områden, säger Jonas Dahlgren, Analytiker vid Riksskogstaxeringen, SLU.

I södra Sverige har mogna blåbär redan börjat rapporteras medan vi längre norrut fortfarande släpar efter med kart och blomning.

Läs mer: Så såg det ut med cesium i blåbär förra sommaren

Mer läsning

Annons