Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Putin borde fått rött kort i sommar-OS i Rio

Annons

Ryssland stod som arrangör för tre stora internationella mästerskapen under åren 2013-2015. Först friidrotts-VM i Moskva, året därpå vinter-OS i Sotji och slutligen sim-VM i Kazan. Alla tre med stora ryska framgångar.

Misstankarna kring och ryktena om rysk dopning var ihärdiga redan innan mästerskapen avgjordes. Några enskilda idrottare har ertappats med att ha använt otillåtna medel och har stängts av enligt gängse regler. Några ledare har erkänt att deras adepter fuskat.

Den internationella antidopningsbyrån Wada har utrett misstankarna i ett och ett halvt år. Med bara två och halv vecka kvar till sommarens stora begivenhet – OS i Rio de Janeiro – släppte Wada bomben.

Rapporten bekräftade de värsta farhågorna. Den ryska dopningen har varit systematisk och omfattande sedan OS i London 2012. Den har utförts på order av regeringen och kontrollerats av den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Enligt kanadensiske professorn Richard McLaren, som lett utredningen, skapade staten en snillrik konstruktion. Inför OS i Sotji byggdes dopningslabb som såg bra ut på ytan, men bakom fasaden byttes ryska deltagares nytagna prov ut mot ”rena” flaskor som preparerats månader i förväg.

Ryssland vann medaljligan, men minst 15 av medaljörerna var dopade. Fusket är det största sedan 70- och 80-talen när superidrottare skapades i det forna östblocket med livsfarliga kemiska medel.

Internationella friidrottsförbundet tog redan i juni beslutom att stänga ute ryska friidrottare från OS. Internationella olympiskakommittén (IOK) hade chansen att göra likadant, men valde lite fegt i stället att låta varje specialförbund avgöra om ryssar ska få tävla i Rio.

Kollektiva bestraffningar är grymma, men hade varit befogade den här gången. Det hade lärt Ryssland och andra länder att fusk straffas hårt. Det hade sänt en stark signal om att idrotten nu har börjat städa på allvar.

Nu blir det antagligen en hyfsat tydlig signal ändå. Simförbundet har stängt av sju ryska simmare, kanotförbundet fem kanotister och utestängda blir även tre roddare och två tyngdlyftare. Fler avstängningar kan komma.

Rysslands president Vladimir Putin har använt idrotten som pr-vapen för att visa att landet är en stormakt att räkna med. Han har med stor sannolikhet godkänt den systematiska dopningen och han har mutat till sig ett vinter-OS i Sotji 2014 och ett fotbolls-VM om två år. Han har tyvärr allt för många vänner i den internationella idrotten, och den vänskapen är i många fall köpt med stora pengar.

Korruptionen inom den cyniska och penningfixerade elitidrotten är utbredd, vilket har bekräftats av skandalen i fotbollens högstaförsamling FIFA, där för övrigt Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko sitter med i styrelsen.

Tyvärr kastar korruptionen och dopningen en mörk skugga över de stundande spelen. Det finns, som författaren Ivar Lo Johansson skrev redan 1931, anledning att tvivla på idrotten.

Mer läsning

Annons