Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pollensäsongen i gång på allvar: "Fortsätter nog ett par veckor till"

Ännu kan inte länets pollenallergiker andas ut – eller in. Efter förra veckans värme har pollensäsongen nu dragit i gång på allvar.

Annons

Förra veckan var pollenhalterna i länet mycket höga.

– När det gäller Sundsvall så har det varit ganska mycket pollen den senaste veckan. Det har varit mycket höga halter vissa dagar, men nu verkar det som att det har gått ned lite i de senaste mätningarna som bara har visat på höga halter, säger biolog Jan-Erik Wallin som analyserar pollenhalterna över hela Norrland.

Länets enda pollenundersökning genomförs i Sundsvall. Men trots att halterna har varit höga där är det svårt för Wallin att uttala sig om hela länet.

– Jag kan inte säga helt säkert, mätningarna ger bara en fullgod prognos av cirka sex mil i radie. För Örnsköldsvik brukar man till exempel ta medelvärdet av Umeå och Sundsvall, säger han.

I Umeå har halterna också varit höga, men inte riktigt lika höga som i Sundsvall. I det stora hela har det varit en relativt normal pollensäsong, även om den i år startade rekordtidigt. Men ännu är den inte över.

– Björkpollensäsongen fortsätter nog ett par veckor till, det får man räkna med. Blir det mycket regn tar det slut fortare.

Som allergiker är det svårt att helt undvika pollenproblematiken, men det går.

– Inomhus är det bäst att vara, det är ju minst pollen där. Det är mest pollen mitt på dagen så om man ska motionera är det bäst att gå ut kvällstid - eller allra helst nattetid, säger Wallin.

Pollensäsongen har under de senaste åren startat allt tidigare och mätningarnas startdatum har därför tidigarelagts en månad. Detta beror på de senaste årens allt mildare vintrar.

Mätningarna görs i en speciell apparat som fungerar nästan som en dammsugare. Apparaten suger in pollen som fastnar på en tejpremsa och sedan analyseras i ett mikroskop. För att få fram pollenhalten räknar man, på en liten yta, antalet pollenkorn ett och ett.

Mer läsning

Annons