Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wåhlstedth (V): "Modo måste vara ödmjuka"

Vänsterpartiet har sin position klar: om Modo Hockey ska få mer stöd, bör det också spilla över på andra föreningar.

Annons

Göran Wåhlstedth (V) vill se att Modo i gengäld mot ekonomiskt stöd, hjälper andra föreningar med utbildning och utveckling.

Även Vänsterpartiet ger sig in i debatten om Modo Hockeys ansökan om ökat kommunalt engagemang efter degraderingen till Hockeyallsvenskan.

Läs också: Kommunalrådet om Modos ansökan om stöd: "Har svårt att se en lösning där kommunen inte är med"

Kommunalråd Glenn Nordlund (S) vill nå en bred politisk överenskommelse – och då krävs stöd från samarbetspartnern Vänsterpartiet.

– Modo Hockey måste vara ödmjuka i den här situationen, säger Göran Wåhlstedth (V), gruppledare.

Han förklarar Vänsterpartiets motkrav:

– Vi tycker att ett extra stöd även ska komma andra föreningar till del. Modo Hockey sitter på kunskap som kan vara till stor hjälp för utbildning och utveckling av föreningar, i första hand ishockeyföreningar men även generell kunskap som kan appliceras på andra idrotter.

– Vi upplever att Modo förstår och har viljan till detta, men vi vill också se verkstad – att det finns en plan.

Läs också: Modos ansökan ett ämne som berör – och åsikterna går isär: "Gör om och gör rätt"

Wåhlstedth lyfter även det han kallar för en feministisk infallsvinkel:

– Vi vill att damlaget ska ha likvärda möjligheter till träning, matcher och utrymme på arenan. Damlaget spelar också på elitnivå – då ska de behandlas så.

Modos ansökan till kommunen innefattar ett driftbidrag om 11,8 miljoner årligen under cirka tre år och förlängning av kommunavtalen fram till 2041. Det sistnämnda är i dagsläget drygt 15 miljoner om året. De ansöker även om sänkta räntor och amorteringsfrihet de kommande åren.

Göran Wåhlstedth menar att det är viktigt att arenan kan stå på egna ben genom hyresintäkter, oavsett om det går bra eller dåligt för Modos herrlag.

Och ett kommunalt övertagande av Fjällräven center?

– Jag tror det är bra att någon annan än kommunen driver arenan, den kräver ett stort engagemang och hjärta för verksamheten. Det är en speciell fastighet, och så länge som möjligt tycker jag att det bör vara Modo som sköter driften av den, säger Göran Wåhlstedth.

Nästa vecka kommer kommunstyrelsens arbetsutskott att ta upp frågan om Modo Hockeys ansökan. Slutligt beslut fattas av kommunfullmäktige, troligtvis i september.

Ledare, Anders Rönmark: Rönmark: Leksands skattebetalare bär så klart skulden för Modos trassliga ekonomi

Mer läsning

Annons