Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Artedi 313 år firades med fiske i Bredbyn

LÄSARTEXT
Bredbynskolans mellanstadium tog halvdags friluftsdag på Artedis födelsedag 27 februari och pimpelfiskade till hans ära. Fiskforskningens fader som föddes i Anundsjö har inspirerat till Artediveckan, som i år genomfördes för femte gången.

Annons
Ajsa Hidvegi och Felicia Berglund delar på pimpelhål. Plötsligt kände de att isen rörde sig och knakade, men det var roligt fiska trots kylan, mysigt att värma sig inne. Fika var varm choklad och nybakade chokladbollar samt kex och kall dryck. Foto: Solveig Nordin Zamano.

Solen sken när eleverna promenerade från skolan till Bredbytjärnen för pimpelfiske arrangerat av SFK Storfiskarna. Där fanns det redan 80 nya pimpelhål som Pentti Kokko och Johnny Westman hade borrat upp. Lennart Forsberg, Leena Koskela och Per Konradsson hjälpte också till med maggot och lintrassel samt gav goda råd till de unga pimplarna. För några var det första gången.

Strålande sol över Bredbytjärnen med byn Näs där Peter Artedi bodde 1708-1716. Det var lätt att komma ut till fiskeplatsen tack vare skoterleden.  Foto: Solveig Nordin Zamano.

Tjärnstugan stod öppen som värmestuga, något som uppskattades mycket. Utanför serverade lärarna Erika Eriksson och Anna-Karin Byström nygrillad korv och dryck. Eleverna var i de flesta fall bra förberedda och rätt klädda, ryggsäckarna innehöll olika slags varma och kalla drycker med tilltugg.

Dagen efter uttalade sig de allra flesta mycket positivt om pimpelfisket trots att det nappade mycket sparsamt och var kyligt. Eleverna var överens om att det var roligt få fiska med skolkamraterna och att det var bra de fick hjälp från lärare som var med på isen och av volontärer från SFK Storfiskarna. Alla elever behåller sina pimpelspön genom det nationella projektet som Sportfiskarna i Sverige bedriver, Klassdraget.

Fritz Bergström fick första abborren, han sa att det är bara att ta vara på turen när den är framme och vara vaken på spöet. Roligt få gratis pimpelspön, det var fint väder, jag var hyfsat bra klädd. Foto: Solveig Nordin Zamano.

– Jag gör gärna om pimpelfisket bara det inte är så kallt, säger eleven Elmó Földesi Kardos, något som säkert många instämmer i.

Genom pimpeldagen fick både elever och lärare räkna in poäng i poängjakten Vinter-Piggelin.

– Det är en enkel grej för att få barnen att röra mer på sig, de kan sporra varandra i klasserna, säger Pelle Bellander på Ångermanlands Skolidrottsförbund. Han räknar ihop poäng och besöker vinnande klasser för prisutdelning.

Gustav Lundquist fick dagens andra och sista abborre, den tänker han äta upp. Det var roligt pimpla eftersom jag fick en fisk, säger han, hade med mig varm choklad och sockerkaka. Foto: Solveig Nordin Zamano.

Tilläggas kan att Bredbytjärnen som barnen fiskade i ligger bara några hundratal meter från byn Näs, där Peter Artedi bodde från treårsåldern tills han var 11,5 år. Resten av Artediveckan studerade varje årskurs under några lektioner Peter Artedis liv och gärning samt Anundsjösjöns fiskar. Veckan inleddes med föredrag och bildvisning av undertecknad och Örnsköldsviks kommuns fiskevårdare Anders Forsberg.

Varmt tack till alla som hjälpte till så att pimpelfisket kunde genomföras och alla elever som fiskade!

Solveig Nordin Zamano Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons