Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örnsköldsviksstudenter överväldigande nöjda i ny undersökning: "Känns jättekul"

En stor majoritet av studerande i Örnsköldsvik är nöjda eller väldigt nöjda med studiesituationen, visar en undersökning som Campus Örnsköldsvik håller på att ta fram. Bra lokaler och närhet till näringsliv är några av anledningarna till den positiva responsen.

Annons

Sin ringa storlek till trots är Örnsköldsvik en stad där en överväldigande majoritet av eftergymnasiala studenter är nöjda med sin studiesituation. Det visar en undersökning som Campus Örnsköldsvik håller på att ta fram.

– Det känns jättekul att så många är nöjda. Trots att vi är en liten ort så tycker studenterna att det fungerar bra att studera här, säger Malin Wedin, utvecklingsledare på Örnsköldsviks kommun.

Av 250 tillfrågade är det hela 97 procent som svarar att de är nöjda eller mycket nöjda med att studera i staden. Med fyra högskoleprogram och ett antal kurser via Umeå universitet, samt ett tiotal yrkesutbildningar med en stor ämnesvariation, är det ett brett underlag av studenter som svarade på kommunens webbenkät.

– När det gäller distanskurser så är det ingen som är missnöjd. Och det är ju ett jättegott betyg till vårt lärcentrum i Örnsköldsvik, säger Malin Wedin.

Malin Wedin, utvecklingsledare på Örnsköldsviks kommun.

Lärcentrumet ligger samlokaliserat med Umeå universitetsbibliotek i Örnsköldsvik, och tanken är att det ska vara en plats dit alla studerande kan komma och sätta sig. För de som läser på distans är det dessutom ett sätt att få studiero i brist på föreläsningssalar.

Närheten till arbetsplatser och näringsliv är en annan viktig faktor i studiemiljön som Malin Wedin framhäver:

– Näringslivet skriker efter kompetens inom flera olika områden, och det är det vi jobbar för, att möta näringslivet och den offentliga sektorns behov.

Ett av de program som ges i Örnsköldsvik av Yrkeshögskolan är den till hösten nystartade bygglovshandläggarutbildningen, där arbetskraftsbehovet på marknaden är stort. Men även andra YH-utbildningar inom bl.a. IT, samt universitetsutbildningar som sjuksköterskeprogrammet, socionomprogrammet och högskoleprogrammet till processopratör är planerade med sikte på lokalt näringsliv och arbetsplatser.

– Det är otroligt viktigt också att få de som studerar här att vilja stanna kvar. Vi jobbar därför som en mäklare mellan olika utbildningssamordnare för att få den bästa matchningen lokalt och regionalt. Vi gör allt vad vi kan för att öka antalet studenter, och för att därigenom möta Örnsköldsviks behov av kompetens, säger Malin Wedin.

Mer läsning

Annons