Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ö-vik bäst i landet på att vårda diabetessjuka barn: "Vi är trygga i den vård vi ger"

Det är sedan gammalt. Örnsköldsvik är bäst i Sverige på diabetesvård för barn.

Annons

Lite oklart, men det kan vara på det viset att vi måste tillbaka till 1900-talet för att finna ett årtal där Örnsköldsvik inte fanns bland de tre bästa när det gäller barndiabetesvård.

Hela 2000-talet har Örnsköldsvik abonnerat på en pallplats – och de senaste åren har förstaplatsen varit bokad.

Susanne Lundberg, Owe Ljungdahl och Rein Florell i diabetesteamet på Örnsköldsviks sjukhus.

– De kommer från andra delar av landet för att få reda på vad det är som vi gör så bra, säger barnöverläkaren Owe Ljungdahl.

Och vad svarar ni då?

– Vi förklarar hur vi arbetar. Men vi undrar också lite vad det är som andra inte gör.

Det är Swediabkids som kommer med en årlig rapport, och som i nära två decennier visat att Örnsköldsvik ligger i topp när det gäller vård av personer upp till 18 år.

Vi talar om insulinberoende diabetessjuka: Typ1.

– Vi har ungefär 50 barn i den här gruppen, säger Owe Ljungdahl. Det ligger ganska stadigt på det antalet, år efter år.

Ljungdahl berättar också att barnen i regel insjuknar någon månad innan någon i deras närhet inser vad som skett. Och då är det bråttom.

– Man befinner sig i ett livshotande tillstånd om man inte får vård, säger Rein Florell som är verksamhetschef i Västernorrlands landsting.

Läs också: Länsverksamhetschefen om ortopedförändringen: "Ett hot mot Sollefteå sjukhus"

Florell visar i rapporten att Örnsköldsvik ståtar i topp, Sundsvall i mitten och Sollefteå en bra bit bakom i kön. Stora skillnader på tre sjukhus som alltså befinner sig i samma landsting.

– Det gäller att vi försöker lära av varandra, men det är solklart att det är Sundsvall och Sollefteå som har att lyssna på vad som görs i Örnsköldsvik, säger Florell.

Vad är det ni gör som är så bra?

– Den personal som ingår i diabetesteamet säger samma saker till patienterna. Vi är trygga i den vård vi ger – och det gör att patienterna blir trygga.

– Det fungerar helt enkelt inte om en sköterska är rädd exempelvis på natten; för det märker ju patienten direkt. En rädd sköterska kan göra att patienten blir rädd för att sova.

I teamet i Örnsköldsvik ingår två sköterskor, två doktorer, en dietist och en kurator. Den färska rapporten från Swediabkids visar att Örnsköldsvik, som enda sjukhus i landet, når målsättningen med mer än varannan patient.

I Örnsköldsvik är det bara fyra procent av barn med Typ1-diabetes som mår illa, vilket är detsamma som två barn.

Det är inte anmärkningsvärt många sjukbesök som gör att Örnsköldsvik når de fina siffrorna i rapporten, som visar att vården i Visby har mycket att ta efter från exempelvis Örnsköldsvik.

– Vi ligger under tre besök per patient och år, det är ganska lågt, säger sköterskan Susanne Lundberg.

En metod som heter HbA1c gör det möjligt att med hjälp av blodprov kunna "titta" bakåt och se hur en patient skött sin egenbehandling. På så sätt kan sjukvården hålla koll på att vården fungerar.

– Vi pratar måltider och kolhydrater med barnen och familjerna. Om vi lär känna barnen och personerna omkring dem så är det lättare för oss att vara framgångsrika.

– Med tanke på att det är 42 barnkliniker som rapporterar i den här undersökningen – och vi hela tiden ligger där uppe – så kan men inte kalla oss för dagslända, säger Rein Florell.

■ ■ För mer nyheter om Örnsköldsvik, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.

Mer läsning

Annons