Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnen: Åskväder och isande kall enbärsdricka

Annons

Bjästa

Jag minns en dag på 1950-talet när det var olidligt varmt och kvavt ute, luften stod helt stilla. Pappa höll som bäst på med att frakta hem höet från hässjorna. Han körde vår häst Blenda som drog hövagnen. Väl hemma med lasset, fick mina två äldre bröder släpa in höet på ”nymachin” (nya logen) och kasta ner det i en öppning i golvet.

Norrböle 5:19 i början av 50-talet. Från väster” Nymachin” Till höger om den, la´gårn med loge och utedass. Sedan bostadshuset ”Bönninga”. Till höger ”Bröggsturn”. Där bakades det tunnbröd, men den användes också som snickarbod och sommarbostad. Foto: Privat.

Men när de var färdiga med ett lass var pappa redan tillbaka med ett nytt. Det var ett slitsamt arbete i ”tropikvärmen” och jag var för liten för att hjälpa till. Men jag tyckte att det var jätteroligt att springa fram till golvöppningen och slå volter för att sen landa mjukt i höet. Mamma gjorde alltid enbärsdricka inför slåttern, ofta i stora svagdricksflaskor. En riktig ”gudadryck” när den isande kall hämtades upp ur källaren.

Under eftermiddagen började stora mörka moln torna upp sig i horisonten. Senare fram på kvällen satt jag i köket med en serietidning och pappa vilade sig på soffan. Det hällregnade och åskade kraftigt. Det var tätt mellan blixtarna och även om jag blundade så såg jag dem tydligt. Mamma satt tillsammans med lillasyster Eva, som låg i sin säng i ett annat rum för att sova. Eva var vettskrämd av åskan och grät hela tiden. Plötsligt blev det strömlöst och jag såg ett starkt lysande klot, sedan hördes ”en fruktansvärd knall”! Därefter så var det knäpptyst i huset, bara regnets smattrande hördes.

Vi tänkte genast på Eva och mamma, men någon minut senare började syrran storgråta igen. Tack och lov hade ingen skadats. Kulblixten hade kommit genom ett vägguttag strax ovanför pappas huvud. Sedan fortsatt uppför väggen bakom järnspisen och ut genom en ventil, kvar fanns tydliga brännmärken. Dagen efter såg jag på när grannarna släpade ut en ko ur ladugården som hade dödats av åskan.

”Ibland kan man få en snilleblixt, men sällan får man se en kulblixt”.

Göran Jonsson

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons