Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minne av Nils-Åke Eklund: Minnet av det första bilköpet

LÄSARTEXT
Juni 1971 var äntligen körkortet i min hand. Jag hade övningskört hos Olle Hellgrens Trafikskola på Strandgatan i Örnsköldsvik. Förvisso hade jag kört moped men aldrig hållit i en ratt därav tog det sin ansenliga tid.

Annons
En resa till Östersund, hur det kunde gå kan man undra. Foto: Nils-Åke Eklund.

Ivrigt väntade jag på posten hemma i Gala där jag bodde. Till sist kom brevbäraren med det bruna kuvertet från Transportstyrelsen. Jag var så nervös att en man i byn som var hos min svåger öppnade brevet. Han sa i samma veva jag ska hjälpa dig att köpa en bil så att du inte blir lurad. Men hur är det när man vill ha en bil snabbt och ut och köra. Den här mannen hade åkt på semester med sin familj och var inte hemma i byn.

En annan man som gick omkring och sålde kylskåp, symaskiner och dammsugare som man gjorde på den tiden. Han hade varit hos oss tidigare och jag var lite avogt inställd till honom. Han satt hos oss när jag kom hem från jobbet. Pappa hade berättat att jag kört upp och det hade gått bra vilket han gratulerade mig till. Han berättade att hans son i Stockholm hade en SAAB tvåtaktare 1966 års modell hade gått 4000 mil och var som ny. 6 800 kronor var priset. Jag hade 2000 kronor i skrinet uppe på rummet och gav dumt nog honom handpenning innan jag en sett bilen eller provkört den. Jag skulle betala restskulden 500 i mån.

Vi kom överens om att dom skulle köra var sin bil då dom kom upp till Gideå på semester. Efter några dagar ringde han och sa att deras lillpojke är så besvärlig i bilen men kan du inte själv åka ner till Stockholm och hämta den. Jag tog tåget ner och mötte sonen på centralen han bjöd då på lunch. Jag provkörde bilen utmed en gata och tyckte att den gick bra, novis som man var. Han visade mig till utfarten och nu var jag på väg hem.

Det första krånglet var i Uppsala mitt i trafikljusen och jag fick inte in någon växel. En barmhärtig rusade fram och hjälpte mig. Väl hemma då jag körde till och från jobbet tyckte jag att den drack så mycket bensin. Den var oljeblandad och misstanke om att någon slangade men jag satt tanklock med lås så att dom var oskyldiga. När mamma och jag skulle till stan gnall det till och jag krypkörde hem. Den orkade inget den var slut i motorn. Jag skulle stämma den mannen och hans son men när advokaten såg kontraktet så sade han betala, det är det billigaste du gör. Jag fick ändå bilen såld till förlust och en erfarenhet rikare.

Nils-Åke Eklund Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons