Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marie i Husum har flera hundra sorters rosor: "Rosen är drottningen i trädgården"

I Marie Vibergs Rosarium i Husum utanför Örnsköldsvik finns hundratals rosor i alla möjliga färger och former: rosa, gula och vita, stora pampiga och små anspråkslösa. Bara i år har 100 nya sorter tillkommit.

Annons

Regnet öser ner och himlen skiftar från blått till grått bland moln i en kompakt massa. I Husum förbereder Marie Viberg sin rosenträdgård för en finsk busslast som kommer till helgen. Hon plockar bort några utblommade rosor och doftar på dem.

– En rosknopp doftar så gott, det finns inget som slår det. Rosen är drottningen i trädgården, säger hon.

Marie Viberg visar upp en mörkröd ros, en Barkarole från 1988.

Man kan tro att Marie Viberg pysslat med detta hela sitt liv, men hon har inte alltid varit den rosentusiast hon är idag. Intresset tog fart kring 2006 i samband med flytten till villan i Husum. Efter att ha bott i lägenhet fanns plötsligt en 2000 kvm stor gräsmatta att förfoga över.

– Jag tänkte, jaha vad ska jag göra. Ska jag göra en fotbollsplan? Berättar Marie Viberg.

Det blev ingen fotbollsplan. Istället planterade hon en blandad rabatt och sina första rosor i vad vad hon beskriver som tomtens då tråkigaste hörn. Del för del fortsatte odlandet av tomten och 2012 blev hon provrosodlare.

– Jag satt på balkongen i vårt hus i Karibien och läste Allt om Trädgårds rosforum på nätet. Där efterlystes testpersoner för provrosodling, två personer från varje zon och jag kände att det vill jag vara med på, berättar hon.

Vid de olika rosorna sitter laminerade lappar som talar om vilken ros det är och vilket år den är från.

Under sommarhalvåret tillbringar Marie mycket tid i sitt växthus.

Marie som då redan hade beställt ett fyrtiotal rosor på egen hand fick ytterligare 45 provsorter som skulle utvärderas i hennes klimatzon. Från 2012 och tre år framåt rapporterade hon in så gott som allt som går att rapportera om en ros - från doft och form till överlevnad.

– Jag fick lite anvisningar med de 45 provrosorna. Men jag är en total amatör, jag har provat mig fram, berättar hon.

Några enstaka rossorter faller bort varje år, men desto fler tillkommer. Bara i år har hennes Rosarium fått sällskap av 100 nya. Exakt hur många sorter hon har idag vet hon inte med säkerhet. Hon gav upp räkningen någonstans vid 420 sorter, men hon försäkrar att allt finns väldokumenterad i pärmar inne i huset.

I Maries Rosarium finns över 400 sorters olika rosor. Men också en och annan lilja och klematis.

Här och var i trädgården finns platser att vila benen på.

Kan du namnet på alla?

– Testa mig! säger hon glatt.

Hon hämtar ett paraply och tar mig på ett trädgårdsvarv i ösregnet. Rabatterna har olika färgteman, rött och vitt ihop, en gul rabatt och väldigt många rosa. För varje ros jag pekar på har Marie ett namn.

De olika rosorna kommer från alla möjliga håll och kanter. En sann entusiast har sina kontakter.

– Jag tar med mig sticklingar när jag reser och så köper jag på nätet. Jag beställer en del rosor från Polen, jag har bra kontakt med en kvinna där. Hon har också fått rosor från mig som hon tagit sticklingar på.

Har du någon favoritros?

– Får jag säga hundra stycken? Skrattar Marie Viberg och börjar rabbla såväl vackra och latinska rosnamn som spexiga.

Bland rosorna finns många spännande sorter. Två med lite spexigare namn är rosorna Candy Land och Oh Wow.

Små skyltar med tänkvärda citat finns utplaceradelite här och där i Maries Rosarium.

Vanligtvis låter Marie rosorna ta hand om sig själva, men när det kommer besök, som den ankommande finska busslasten, då kör hon lite med trimmer och rättar till kanter där det behövs.

Mer läsning