Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestation för offren i Orlando: "Vill visa att man ska kunna vara precis vem man vill"

Den andra juli anordnas en manifestation mitt på Stora torget i Örnsköldsvik för att hedra offren från skjutningen i Orlando. Den ideella föreningen Solidaritetsgruppen som står bakom vill att alla ska känna sig välkomna.

Annons

Man måste inte vara enade i allt för att ha en gemensam vision. För Solidaritetsgruppen var det kampen för mångfald och mänskliga rättigheter som förde dem samman. Efter knivdådet i Trollhättan i oktober förra året fick Gunnel Norberg, en av initiativtagarna bakom den kommande manifestationen, nog.

– Då grät jag och sen ringde jag min vän Bettan och sa, nu måste jag göra något! berättar Gunnel Norberg.

Bakom manifestationen står Solidaritetsgruppen, vars kärngrupp består av sju personer. Cecilia (vill inte nämna efternamn) Axel Ståhlnacke och Gunnel Norberg

Bettan visade sig vara rätt person att ta emot Gunnels våg av engagemang och kontrade med att hon hade några vänner som skulle kunna vara intresserade av att faktiskt göra något. Hon hade rätt. Fjorton dagar efter att Gunnel presenterat sin idé för de nya vännerna, höll de sin första manifestation mot nazism och för mänskliga rättigheter. Den partipolitiskt obundna Solidaritetsgruppen var född.

Sveriges sämsta homostad

Örnsköldsvik har tidigare röstats fram som Sveriges sämsta stad att leva i som öppet homosexuell, två år i rad. Och såväl Gunnel Norberg, Axel Ståhlnacke och Cecilia, som inte vill gå ut med sitt efternamn, vet flera personer som lämnat Örnsköldsvik på grund av svårigheterna med att leva öppet utan trakasserier.

– Alla som stödjer mänskliga rättigheter borde vara med den här dagen, säger Gunnel Norberg.

Solidaritetsgruppen vill se Örnsköldsvik bli en hbtq-vänlig stad och att hålla en manifestation för att hylla offren för masskjutningen på gayklubben Pulse i Orlando är något de alla upplever som en självklarhet, även om det var Cecilia som först kom med idén.

– Vi vill hedra offren för dådet i Orlando genom att sprida kärlek och visa att man ska kunna vara precis vem man vill, där man vill, förklarar Gunnel Norberg.

Trots många starka åsikter har Solidaritetsgruppen inga problem att enas i en gemensam vision.

I åtanke finns även den utsatta gruppen asylsökande hbtq-personer som kommit till Västernorrland. Allehanda.se har tidigare rapporterat om hur asylsökande hbtq-personer misshandlats på sitt boende på grund av sin sexuella läggning.

– Vi vet att det kommit flera och vi vill att de ska känna sig välkomna i vår stad. Vi vill att alla ska känna att det är riskfritt att gå ut, att man inte ska behöva utsättas för fara, säger Axel Ståhlnacke.

Med manifestationen vill Axel Ståhlnacke, Cecilia och Gunnel Norberg inte bara hedra offren i Orlando, utan också lyfta hbtq-personer i hela världen.

Talare och poesi den andra juli

Manifestationen börjar klockan 14.00 den 2 juli med ett tåg till Stora torget där det kommer hållas tal och läsas poesi. Viktigt i valet av talare har varit att det ska vara personer som själva definierar sig som hbtq då de alla anser att det är viktigt att låta de som är förtryckta, oavsett vilken fråga det gäller, få utrymme att föra sin egen talan.

Till skillnad från gruppens tidigare manifestation som hölls i ett regnigt november, är förutsättningarna goda för en stor uppslutning den här gången, bara vädret håller i sig. Men hur många som faktiskt kommer att dyka upp har de svårt att beräkna.

– Det är många som inte öppet vågar visa på Facebook att de ska gå, men som kanske ändå kommer till manifestationen, säger Axel Ståhlnacke.

Vad kan man göra för att öka toleransen kring hbtq och hbtq-personer i Örnsköldsvik?

– Göra det enkelt, våga uppmärksamma när någon säger eller gör något som inte är okej, säger Axel Ståhlnacke.

Och sen måste skolorna jobba med att upplysa och utbilda i de här frågorna, fyller Cecilia in.

Mer läsning