Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Österlund ny vd för Övikshem – söker fler projekt och tomter

Lars Österlund har varit med på flera av de stora byggena i centrala Örnsköldsvik. Nu tar han nästa kliv i karriären – och blir vd för kommunala Övikshem. "Jag tycker om att vara med och påverka", säger han.

Annons

Övikshems nye vd Lars Österlund. I bakgrunden syns tre byggprojekt som han varit delaktig i och som förändrat stadsbilden: Fjällräven center (Skanska), Ting1 (Peab) samt bostadsrätterna i inre hamnen (Peab).

Lars Österlund har precis flyttat in på sitt nya kontor på Sjögatan. Vid dörren står flyttkartonger som ska packas upp. Utanför: en mäktig vy över Örnsköldsviksfjärden.

Han började sin tjänst som vd för Övikshem den 1 augusti. Den här första tiden har mycket handlat om inläsning. Om lagstiftningar för allmännyttan och fakta om det kommunala bostadsbolaget.

Han är uppvuxen i Örnsköldsvik, har tidigare jobbat på Skanska och det senaste decenniet på Peab.

Nu går han från privat företag till allmännyttan.

– Det känns jättespännande att fokusera på Örnsköldsvik, det är roligt när det händer saker här, särskilt som att Övikshem vill framåt. Sedan gillar jag att kunna påverka, och det kan jag i den här rollen. Jag tycker också om att arbeta för att göra Örnsköldsvik mer attraktivt.

– Jag har samarbetat med personal på Övikshem tidigare och vet att de är väldigt duktiga.

Lars Österlund har sett stadsbilden förändras – och deltagit i några av stadens största byggprojekt. Skanska byggde Fjällräven center och Peab har bland annat byggt Ting1 och bostadslägenheter i inre hamnen.

– Det är en stor skillnad på hamnområdet i dag jämfört med för 10-15 år sedan. Det gäller även Sjögatan och allt som Nicklas Nyberg har utvecklat här. Det hände inte så mycket i Örnsköldsvik förrän det började grävas för Botniabanan, men sedan har det rullat på.

För ett drygt år sedan tog Österlund, då arbetschef på Peab, och dåvarande vd:n för Övikshem, Anna-Karin Eriksson, det första spadtaget för bygget av Matrosen. Övikshem köpte tomten av Peab för nio miljoner och i februari 2017 ska åttavåningshuset med hyresrätter vara färdigt.

Läs också: Snart inflyttning i Matrosen – 25 anmälningar första dagen

Under förra hösten lämnade Eriksson vd-uppdraget, och tjänsten utlystes:

– Folk omkring mig tyckte jag skulle söka jobbet och jag kände också själv att jag gärna ville ha det. Det känns som ett naturligt sätt att fortsätta verka i staden.

Lars Österlund, vd Övikshem.

Vilka är utmaningarna för Övikshem?

– Att hitta fler projekt och tomter som är attraktiva, både centralt och – om det är ekonomiskt genomförbart – utanför centralorten.

– Det finns mycket krav och regler som styr byggen. Och självklart jobbar vi för att bygga billigare och mer rationellt, till exempel genom att bygga samma typ av hus flera gånger. Det räcker inte med två hus, det är serieeffekten som gör att det kan bli billigare.

Gullvivan vid Första och Andra Långgatan har ett fantastiskt läge, men det är dyrt att bygga där. Vi jobbar med att försöka göra en detaljplaneändring för att bygga högre än vad som tillåts i dag, för att få bättre ekonomi i projektet.

Förutom att slutföra hyreshuset i hamnen, arbetar Övikshem även med att bygga om Linden till trygghetsboende och göra badrumsrenoveringar i lägenheter på Valhalla.

Var skulle det vara intressant att bygga i framtiden?

– Brysseltomten (vid Fabriksgatan/Lasarettsgatan, reds.anm.), det är en jättefin tomt.

– Vid lägenhetsbyggen är allt en fråga om läge. Det är nummer ett, två och tre. Därefter kommer utsikten. Om det till exempel hade funnits ytterligare tomter i inre hamnen, hade det säkert kunnat byggas fler bostadsrättshus där – även hyresrätter, tror jag.

Läs också: Så ska det bli liv och rörelse kring Strandgatan - här är nya förslagen: "Ett jättebra läge"

Ett av tidigare Rodret-vd:n Hans Sellings mål var att de kommunala bolagen skulle vara mer affärsmässigt inriktade, att de ska se sig som spelare på samma arena som privata företag. Ett tänk som Lars Österlund tar med sig från tidigare arbetsplatser.

– Övikshem är en bra hyresvärd, men vad kan vi göra för att bli ännu bättre? Man kan aldrig luta sig tillbaka, det gäller att arbeta effektivt. Men mycket tror jag handlar om att personalen tycker att det är roligt att gå till jobbet – att man känner sig sedd i det man gör.

Mer läsning

Annons