Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Erik blev av med sin parkeringsplats – men Övikshem lovar snabb åtgärd

I tre år hade 87-årige Lars-Erik Tervahauta sin parkeringsplats för trehjulingen.
Men så kom Övikshem på att fordonet skulle flyttas. Nu har han dock fått löfte om att frågan ska vara löst – före midsommar.

Annons

– Ja, jävlar vad hyggliga de blev helt plötsligt, säger Lars-Erik Tervahauta.

Lars-Eriks stora problem med ryggen kom med en misslyckad narkos för ungefär 20 år sedan. Efter det har det bara gått utför för honom.

– Ibland har jag så förbaskat ont att jag inte vet vad jag ska ta mig till. I söndags var en sån dag. På grund av att jag hade varit uppe och gått för mycket så värkte ryggen.

Lars-Erik Tervahauta har ett färskt intyg skrivet av landstingsläkaren Roy Salo. Bland annat skriver Salo att Lars-Erik har en mycket begränsad gångsträcka, endast något tiotal meter.

Roy Salo skriver också att Tervahauta ständigt är beroende av att ha sin permobil inom räckhåll.

Lars-Erik Tervahauta behöver hjälp av både rullator och trehjuling för att ta sig till sin bil.

I lägenheten på Linden, som håller på att byggas om till trygghetsboende, har Lars-Erik tillgång till rullator. Utanför hans lägenhetsdörr står ytterligare en; som han använder för att ta sig till sin batteridrivna trehjuling.

Läs också: Han blir ny vd för Övikshem

Som han i sin tur använder för att komma till Lindens garage, där han har sin bil parkerad.

I flera år tilläts Lars-Erik har sin trehjuling parkerad i närheten av den hiss han lämnar med rullatorn när han ska ut till garaget.

– Perfekt med bara någon meter mellan hissdörren och trehjulingen. Jag var ganska slut i ryggen efter ett par kortare promenader, säger Lars-Erik.

Men i samband med ombyggnationen av Linden ansågs parkeringsplatsen för trehjulingen som olämplig. Vid hissen sattes det in heltäckande matta, och på den skulle det inte parkeras något fordon, har Lars-Erik fått veta.

– Jag fattar inte att de haft så bråttom att sätta in mattan. Finishen brukar man ju ta sist. Och om de var tvungna att lägga mattan så hade de väl kunnat låta min trehjuling få stå på en masonitskiva, eller liknande.

Läs också: Att vara äldre och frysa i lägenheten är inte trivsamt

Men i den frågan Har Lars-Erik stött på flera patruller.

I stället för att få parkera vid hissen har han fått sig tilldelad ett förråd på ett annat plan. Det är bara det att det förrådet används av de som håller på att bygga om på Linden.

Så Lars-Erik har fått parkera i det så kallade Skeppet – och dit har han knappt orkat ta sig med rullator.

– Tydligen är det viktigt att korridorerna här ska hållas fria, men alla kan se att restaurangen som finns i det här huset har stora vagnar i gångarna. De gör skillnad på folk.

Beskedet till Lars-Erik har varit att han ska få en permanent parkering – i oktober.

– Men varför dröjer det? Jag kan stå där jag stod tidigare, i väntan på att det blir något klart i oktober.

På det örat, nästan, lyssnar nu Maria Flodin, som är förvaltningschef på Övikshem.

– Nästa vecka börjar vi tömma ett förråd som Lars-Erik och möjligen någon fler kan använda som parkering, säger Maria Flodin.

– Det är möjligt att vi hade kunnat lösa det här tidigare, jag har inte känt till problemet, men nu ska parkeringen vara iordningsställd före midsommar.

Något som gör Lars-Erik Tervahauta nöjd:

– Mycket positivt. Jag tackar.

Mer läsning

Annons