Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyndelsmässodagen i Gideå kyrka

Annons

Gideå

Kyndel betyder ljus, bloss. Engelskans candle har samma ursprung. Förr firades kyndelsmässa i kyrkorna fyrtio dagar efter jul. Då brukade människor komma till kyrkan med nystöpta ljus. Anledningen var att just vid den tidpunkten bar Maria fram Jesusbarnet i templet, och Symeon talade då om barnet som ”ett ljus”. Ljuset har förblivit en symbol för hopp och för fred.

Cecilia tar emot ljusen. Foto: IngaBritt Rosenqvist.

Kyndelsmässodagen har åter börjat firas i alltfler kyrkor. Det är då en ceremoni med hoppfulla sånger och psalmer. I Gideå blev det en nystart i år, med anledning av att det 2018 är 200 år sedan kyrkan formellt invigdes. Jubileet kommer att uppmärksammas på olika sätt under året, och kyndelsmässodagen blev en extra högtidlig start med välsignande av nystöpta och gjutna ljus som bars fram i procession av barn och vuxna för att välsignas.

Prästen Cecilia Nelin förklarade att de ljusen inte kommer att användas vid gudstjänsterna. De kommer i stället att bli till glädje genom att säljas och omvandlas till pengar som i sin tur blir till välsignelse i kyrkans internationella arbete. Vid hembesök av präst eller diakon kan ljusen också sprida värme och glädje under samtalen.

Barnkören Tonträffen sjöng ett par ljussånger och fick dessutom samla in kyndelsmässodagens kollekt.

Till sist bars alla hundra välsignade ljus till församlingshemmet där diakonigruppen serverade kyrkkaffe.

IngaBritt Rosenqvist

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons