Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart i praktiken – Mogårn och korttidsboendet på Sidensjögården läggs ned

På onsdag faller bilan över Mogårn och korttidsboendet på Sidensjögården – även om omsorgsnämndens ordförande Anna-Belle Strömberg (S) i dag inte vill säga hur hon kommer att rösta när nämnden tar beslut. Texten är uppdaterad.

Annons

Mogårns 34 platser ska vara avslutad när Nybygget i Själevad är inflyttningsklart 2018.

Politikerna i omsorgsnämnden ska ta det formella beslutet på onsdag, men ingenting talar för att S- och V-majoriteten går emot tjänstemännens förslag om nedläggning av Mogårn och korttidsboendet på Sidensjögården.

Läs också, uppföljning: Protesterna hjälpte inte – nedläggningar väntar: "Politikerna ser bara en gottpåse framför sig"

Kommunen/omsorgsnämnden har dessutom kallat till en presskonferens efter att beslutet är taget. När den punkten på dagordningen är avverkad avbryts mötet, vilket är högst ovanligt.

– Det är många som är engagerade och vi tar det här ärendet direkt när mötet startar klockan tre. Sedan avbryter vi så att alla får ställa frågor, säger Anna-Belle Strömberg, (S), ordförande i nämnden.

Frågan har dragits i längbänk sedan tjänstemännen i januari kom med förslaget att lägga ned de två boendena. Men alla protester, och totalsågningen av den landsbygdssäkring som gjordes, har inte förmått beveka tjänstemännen – eller politikerna i majoriteten.

Och den ekonomiska utredning Mo samhällsförening gjorde av en renovering av Mogårn, som visade på helt andra siffror än de kommunens konsult tog fram, avfärdas: "Deras (föreningens) förslag håller inte den nivå som beskrivs i förvaltningens framtagna funktionsprogram".

Mogårn har 34 platser och avvecklingen ska vara klar när Nybygget i Själevad är inflyttningsklart 2018. Platserna kommer att flyttas till Nybygget och Lejonbacken.

Sidensjögårdens korttidsboende har 20 platser och där börjar avvecklingen till hösten. Platserna flyttas till Lejonbacken.

På Mogårn berörs 50 tillsvidareanställda och på Sidensjögården 32. Ytterligare 4 anställda i tillagningsköket på Sidensjögården torde också i slutändan beröras eftersom köket sannolikt avvecklas på grund av nedläggningen.

I förslaget till nedläggning sägs också att kommunens utgångspunkt är att i första hand utreda försäljning av fastigheterna med inriktningen att de omvandlas till trygghetsboenden.

Avvecklingen av Sidensjögårdens 20 korttidsplatser startar till hösten. 32 anställda berörs.

Avvecklingen ger kommunen en utgiftsminskning på totalt nära 27 miljoner kronor per år.

Men kostnaderna flyttas förstås över till andra boenden och enligt tjänstemannaförslaget kan avvecklingarna i Moliden och Sidensjö "vara en förutsättning för att lösa finansieringen av /.../Nybygget".

Anna-Belle Strömberg vill inte säga hur hon kommer att rösta när förslaget kommer upp till beslut på onsdag:

– I dag vill jag inte säga något, av respekt för det arbete som görs av alla. Det kan komma tillägg in i det sista.

Den borgerliga alliansen i omsorgsnämnden kommer däremot inte att gå med på ett förslag om nedläggning. Margareta Andreasson (C) är andre vice ordförande i nämnden och säger att alliansen jobbar på ett eget förslag.

– Jag kan inte säga exakt hur det kommer att se ut. Men vår tanke är att upprusta och bevara, inte lägga ned.

I alliansens budgetförslag finns att tre – ej utpekade – äldreboenden på landsbygden bör rustats upp.

– Vårt förslag kommer att ligga i linje med det, säger Margareta Andreasson.

Läs också:

Konsultens utredning: Skulle kosta nära 100 miljoner kronor att renovera Mogårn och Sidensjögården

Köper inte kommunens kalkyl för Mogårn: "Har kommit fram till helt andra siffror"

Mer läsning

Annons