Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kattunge allvarligt sjuk efter knapp månad – köpare från Örnsköldsvik vann tvist hos ARN

En kvinna från Örnsköldsvik som köpt en katt hos uppfödare har vunnit ett tvistemål mot denne i Allmänna reklamtionsnämnden, ARN. ARN konstanterar att det varit fel på katten när den levererades.

Annons

Kvinnan från Örnsköldsvik köpte katten av uppfödaren den 6:e augusti, men började redan kort tid efter köpet ana oråd. Katten hade en mage som var uppsvälld som en ballong och den togs därför till veterinär den 3:e september.

Väl hos veterinären diagnostiserades kattungen preliminärt med smittsam bukhinneinflamation – en av de allvarligaste infektionssjukdomar som katter kan drabbas av. En virussjukdom som bland annat sprider sig genom avföring.

Katter med försvagat immunförsvar utgör en särskilt stor riskgrupp. Någon bot mot den smittsamma sjukdomen finns inte, utan den kan endast förebyggas – bland annat genom att ha god ventilation och hygien i kattens närmiljö samt att inte hålla för många katter på samma yta då den stress som det innebär för katten kan bidra i sjukdomsutvecklingen.

Smittsam bukhinneiflammation är en svårställd diagnos även för en rutinerad veterinär. För en fullständig diagnos av sjukdomen krävs en obduktion. Från försäkringsbolagets sida ställdes inga krav på detta och därför kunde sjukdomen aldrig konstateras. Detta skulle visa sig ha betydelse för ARN:s bedömning.

Kattägaren förklarar i anmälan att djuret blivit veterinärbesiktigat inför köp. Då kunde inte något fel upptäckas. ARN konstaterar i sin motivering av beslutet att det är säljarens ansvar att se till att en vara inte har några fel. Dit räknas även fel som endast kan upptäckas efter säljtillfället, så kallat ursprungligt fel.

ARN bedömer att den smittsamma bukhinneinflamationen utgör ett sådant fel. ARN skriver att bevisbördan ligger på uppfödarens bord. Då motsatsen inte är bevisad utgår man ifrån att katten drabbats av sjukdomen hos uppfödaren.

Då köparen redan fått ut pengar från sitt försäkringsbolag bedömer ARN att någon ersättning för inköp inte kan bli aktuell. Däremot utdelas ersättning för självrisk och avlivningskostnad – sammanlagt 1547 kronor – varav 1000 kronor redan betalats av uppfödaren.

Mer läsning

Annons