Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget bidrag till fiberföreningarna: "Vi har fått klart besked från länsstyrelsen"

Loppet är kört – de fiberföreningar som tidigare inte fått bidrag gör sig heller inte besvär i fortsättningen. "Det har vi fått klart och tydligt besked om från länsstyrelsen", säger Tommy Sjölund, ordförande i Banafjäl Fiber.

Annons

Tommy Sjölund och övriga medlemmar i Banafjäl Fiber får nu försöka hitta en fiberväg utan bidrag.

Som vi berättat hade kommunalrådet Per Nylén (S) kallat till möte med de tre fiberföreningar som nobbats bidrag från länsstyrelsen till fiberdragning.

På mötet deltog, förutom kommunens representanter, två tjänstemän från länsstyrelsen. Och de gav, enligt Tommy Sjölund, klart besked:

– De slog igen porten helt. Vi får inget bidrag om vi söker i nästa ansökningsomgång nu i höst.

Och orsaken till det?

– Att vi, precis som sagts tidigare, inte ingår i den regionala handlingsplanen. Vi är inte prioriterade. Det blir ingen förändring.

– De försökte vitsa till det och bjuda på "fiberrikt bröd" till kaffet. Jag tog inget. Fiberfattigt skulle jag vilja kalla det.

Läs också: "Vi utgår från kommunens prioriteringslista"

Så vad gör ni nu?

– Vi får ta ett omtag och gå ut till medlemmarna och höra om de är intresserade av att vi drar fiber i egen regi. Det kommer att bli dyrare än vi tidigare beräknat eftersom vi vet att vi inte får bidrag.

– Dessutom bygger våra tidigare beräkningar på ett visst antal abonnenter. Vi vet ju inte om vi får samma antal om det blir dyrare. Fördelen är att vi inte behöver göra riktiga upphandlingar, som länsstyrelsen kräver om man ska få bidrag.

Sture Andersson, kommunens IT-strateg t v, tillsammans med kommunalrådet Per Nylén (S).

Kommunens IT-strateg Sture Andersson var med på mötet och han tycker att det ändå finns en liten öppning för de tre aktuella fiberföreningarna.

– Vi (kommunen/Övik Energi) skulle kunna samförlägga kanalisation med Fyrfiber, från Idbyn till Killingsnäs.

På svenska innebär det att kommunen/Övik Energi drar fiber – ett stomnät – tillsammans med Fyrfiber, och ta en del av kostnaden.

Det ger sedan möjlighet att fortsätta med fibern/stomnätet från Killingsnäs via Banafjäl till E4 vid Gideåbacka.

Vilket då skulle öppna möjligheter till en billigare lösning även för de två övriga aktuella föreningarna, Banafjäl och Gundsunda Fiber.

– Det här är någonting jag jobbar för, säger Sture Andersson – som också haft ett möte med Fyrfiber separat för att försöka hitta en gemensam lösning.

Per Nylén fungerade mer som sammankallande till mötet. Från politiskt håll hade han inga nya besked att komma med.

– Det viktiga var att vi fick gå igenom alla detaljer, alla olika projekt och aktörer, föreningarnas ansökningar, varför de fick avslag.

– Jag är för alla lösningar som tar oss närmare målet en 90-procentig fibertäckning i kommunen 2020.

Det både Nylén och Andersson poängterar – och även länsstyrelsen gjort – är att de statliga bidragen inte på lång vägar kommer att räcka till alla föreningar som söker.

– Vill vi ha fiber före 2020 får vi bygga utan statliga bidrag, säger Sture Andersson.

Läs mer: Lindberg (C): "Det blev som vi befarade"

Mer läsning

Annons