Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ny simhall eller ishall – men 100 miljoner till broar och kajer

Ingen ny simhall, ingen ny ishall – men väl en flerårssatsning på totalt 100 miljoner kronor på broar och kajer, bland annat en stor renovering av kajen i inre hamnen. Se där, några av nyheterna i det budgetförslag för 2017 Socialdemokraterna och Vänsterpartiet presenterade på torsdagen.

Annons

Det är tredje gången S och V lägger ett gemensamt budgetförslag för kommunen.

– Det känns bra att vi får ihop det så bra, sa kommunalrådet Glenn Nordlund (S) i solen i Örnparken, där han, V-ledaren Göran Wåhlstedt och ytterligare några S-toppar presenterade budgeten för nästa år och planen för åren därefter.

Det vill säga den budget som kommer att spikas vid kommunfullmäktige i juni, eftersom S och V tillsammans är i majoritet.

Enligt budgeten kommer resultatet nästa år att bli plus 60 miljoner, vilket ligger inom det fastlagda resultatmålet på 1,5 till 2,5 procent.

Vad gäller större investeringar är de flesta kända sedan tidigare; Nybygget, Bredbynskolan, förskolan vid Änget, satsningen på renovering av broar, den nya Varvsbron i Husum, och en del annat.

Den stora nyheten vad gäller investeringar är en stor satsning på en renovering av kajen i inre hamnen. Kajen är slut sedan länge och det är absolut nödvändigt att någonting görs.

Totalt kommer renoveringen att kosta 31 miljoner kronor över två år.

– Vi börjar arbetet redan i år, meddelade samhällsbyggnadsnämndens ordförande Leif Lindholm.

– Vi vill att det ska vara klart när O-ringen kommer hit (2018), sköt Glenn Nordlund in.

Totalt planeras de närmaste fem åren för en 100 miljoner stor satsning på broar och kajer. De stora insatserna blir då på den nämnda kajen i stan och nya Varvsbron i Husum, som är kostnadsberäknad till 25 miljoner.

Däremot skjuts både en ny simhall och en ny ishall på framtiden. Båda kan bli aktuella igen först 2020.

Det handlar både om kostnader som blir avesvärt högre än de tidigare beräknade och diskussioner om den simhall som fanns på förslag håller för tränings- och tävlingsverksamhet.

Däremot kommer reningsanläggningen i den nuvarande simhallen att bytas nästa år.

Presskonferensen om S- och V-budgeten hölls i fantastiskt sommarväder i Örnparken.

Vad gäller verksamheterna, främst bildning och omsorg, blir det mer pengar till dem – men de kommer från statsmakterna, vilket Glenn Nordlund nogsamt påpekade:

– Vi har ett stöd i finansieringen som vi inte sett på länge, inte ens när Socialdemokraterna hade regeringsmakten förra gången.

Exempelvis får skolverksamheten 70 miljoner i riktade statsbidrag, omsorgen 14 miljoner.

Dessutom får kommunen kompensation för de ökade kostnaderna för asyl- och flyktingverksamheten, 43 miljoner i år, 40 årligen fram till 2021.

Den stora inflyttningen ser Glenn Nordlund mycket positivt på.

– På sikt innebär den en stor möjlighet. Vi som landet i övrigt får en allt äldre befolkning som allt färre ska försörja.

– Det viktiga nu är att ser till att de människor som flyttat hit stannar här. Kom ihåg att utan dem hade vi haft en befolkningsminskning.

Den som vill kan ju se det som en "kommunal" satsning på verksamheterna, att nämnderna och förvaltningarna slipper tidigare krav på effektiviseringar (eller besparingar, hur man nu ser på det) på totalt 15 miljoner nästa år, 16 åren därpå.

– Det kan ju ha känts konstigt om någon (nämnd) fått två miljoner i tillskott – men samtidigt ett besparingskrav på en och en halv, sa Glen Nordlund.

Hur mycket Socialdemokraterna har tvingats ge till Vänsterpartiet i budgetförhandlingarna ville vare sig Glenn Nordlund eller Göran Wåhlstedt säga.

– Budgetförslaget är frammanglat. Vänsterpartiet har haft många inspel som vi tagit till oss, sa Nordlund.

– Vi har varit och petat lite här och där. Vi driver många frågor, sa Wåhlstedt.

Möjligen skulle tydliggörandet av att kommunen vill göra heltid till en rättighet vara något Wåhlstedt jobbat in i budgetförslaget.

– Nu gör vi ett projekt där vi ska driva heltidsfrågan, sa Nordlund.

Mer läsning