Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Independence day" firas även i Örnsköldsvik – Nicklas Nyberg: "Vi tycker det är roligt att uppmärksamma det"

Fjärde juli är USA:s nationaldag och firas stort runt om i hela det stora landet i väst. Men även här på hemmaplan smyger det in firanden på olika sätt.

Annons

Den fjärde juli är USA:s självständighetsdag tillika nationaldag och har firats sedan slutet av 1700-talet. Att jämföra med Sveriges nationaldag den sjätte juni som bara varit officiell sedan 1983 och helgdag sedan 2005.

Insändare: Många missade att flagga på nationaldagen – vet ni inte när den ska hissas?

En amerikansk flagga hissades vid Ting1 i Örnsköldsvik den fjärde juli.

Vid Ting1 i centrala Örnsköldsvik var den amerikanska flaggan hissad under måndagen. Byggherren Nicklas Nyberg förklarar det som ett roligt sätt att uppmärksamma fjärde juli, USA:s självständighetsdag, som förhoppningsvis kan glädja både örnsköldsviksbor och besökande amerikaner.

– Vi tycker det är roligt att uppmärksamma det, vi har tidigare hissat både den engelska och norska flaggan i liknande sammanhang. Folk fotograferar och delar med sig till andra och det visar att Örnsköldsvik är på hugget och ligger i framkant, säger Nicklas Nyberg.

Anders Sjöblom, uppvuxen i Gottne, och Michele Thompson från Kanada bor båda sedan många år i USA och firade fjärde juli i Örnsköldsvik.

Nere i inre hamnen sitter Anders Sjöblom och Michele Thompson på Bishops Arms och väntar på sin middag. De bor till vardags i Michigan och firar i år fjärde juli i Örnsköldsvik med en middag tillsammans med Anders barndomsvänner. Anders är uppvuxen i Gottne och Michele i Kanada men de har nu bott många år i USA och firat många självständighetsdagar.

De har varit i Sverige i drygt en och en halv vecka och har också hunnit med att fira midsommar, som kan ses som Sveriges svar på fjärde juli.

– I USA är fjärde juli den stora sommarhögtiden och brukar för oss vara början av semestern. Men det är mest grillning och fest, midsommar känns mer som en familjehögtid, säger Michele som säger sig föredra midsommar lite mer än den amerikanska nationaldagen.

Fjärde juli brukar för paret innebära att man träffas med goda vänner och har grillfest och tittar på fyrverkerier.

– Det mesta stänger ner och folk är lediga hela helgen, säger Michele.

Den amerikanska högtiden firas stort i USA, men också i Örnsköldsvik uppmärksammas den.

Att fira nationaldagen i Sverige gör ingen större skillnad för Michele och Anders, men helgdagen är väldigt viktig för amerikaner och firandet kan pågå i flera veckor innan den fjärde juli.

Vilket är ditt bästa nationaldagsminne?

– Vi hade en stuga vid en sjö dit vi brukade åka flera år. Alla tog med sig barnen, mat och egna fyrverkerier. Det var väldigt trevligt, säger Michele.

Annan läsning: Hemma från USA efter 23 år – öppnar servering i Bönhamns fiskeläge

Mer läsning

Annons