Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler begär skuldsanering - Västernorrland i toppen

En rapport från Kronofogden visar att ansökningar om skuldsanering har ökat med 17 procent i Västernorrlands län sedan 2007. Skilsmässa, sjukdomar eller arbetslöshet är vanliga orsaker.

Annons

Kronofogdens rapport visar att Västernorrlands län är med i toppen när det gäller ansökningar om skuldsanering.

2015 begärde totalt 319 personer skuldsanering i Västernorrlands län. Antalet är en ökning med 17 procent sedan 2007 och därmed är Västernorrland fyra på listan över län med störst ökning. Endast Gotland (78 procent), Skåne (20 procent) och Värmland (19 procent) har en större ökning enligt statistik som Kronofogden har tagit fram.

I Örnsköldsvik ansökte 44 personer om skuldsanering 2015 vilket nästan är en fördubbling jämfört med åren 2008-2011 då runt 20 personer om året begärde skuldsanering. Även Härnösand, som förra året hade 41 ansökningar, har sett en ökning jämfört med några år tillbaka då det var vanligt med cirka 15 ansökningar om skuldsanering om året.

Elin Siroiney jobbar som teamchef på skuldsaneringsteamet och hon säger att det finns flera orsaker till att personer begär skuldsanering men att det vanligaste är någon form av stor förändring i livet.

– Den gemensamma nämnaren är oftast att något har hänt i livet. Det kan vara en skilsmässa, arbetslöshet eller en sjukdom, säger hon.

Sundsvall har de senaste åren också sett en ökning av personer som ansöker om skuldsanering men då antalet personer är fler där blir den procentuella ökningen inte lika stor som i exempelvis Örnsköldsvik. I Sundsvall var siffran 141 personer år 2015 vilket är en ökning med 3 procent sedan 2007 och därmed den lägsta siffran i hela länet.

Exakt varför fler personer ansöker om skuldsanering idag än för några år sedan vet man inte. Men Elin Siroiney på skuldsaneringsteamet tror att en anledning kan vara att folk idag är mer medvetna om att det faktiskt går att skuldsanera.

– Det är svårt att säga exakt varför det ökar men det vi kan konstatera är att det har funnits ett uppdämt behov av skuldsanering. Skuldsaneringsinstitutet har blivit mer känt och en orsak kan vara att fler känner till att det går att skuldsanera idag, säger hon.

Enligt Elin Siroiney är det vanligt att man som privatperson inte har förberett sig för en oväntad händelse som kan påverka ekonomin.

– Det är många människor som inte har någon buffert utan lever på marginalerna. Händer det något så står man plötsligt där och då kan det gå det väldigt fort.

Hamnar man i en dålig ekonomisk situation är det viktigt att våga vara öppen och prata om det och ta kontakt med en skuldrådgivare menar Elin Siroiney. Men för att undvika att hamna i en liknande situation är en buffert det viktigaste.

– Även om det är jäkligt trist att tänka sig in i scenariot att jag skulle förlora mitt jobb. Vad händer då? Se till att du har en buffert, en kudde för den typen av händelse, säger hon.

En skuldsanering innebär att den skuldsatta slipper betala hela, eller delar av sin skuld. Det krävs dock att man som skuldsatt inte kan betala sina skulder inom en överskådlig framtid. Efter att kronofogden tagit ett beslut lägger man upp en betalningsplan som går ut på att den skuldsatta lever på existensminimum i fem år och alla pengar utöver det går åt till att betala av skulderna. Efter dessa fem år avskrivs alla resterande skulder. Det måste inte handla om stora belopp för att bli beviljad en skuldsanering utan det som avgör är den skuldsattas personliga situation.

Mer läsning

Annons