Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett steg närmare bostadsbyggande – med ritningar från Lerstenen-bygge i Umeå

Bostadsbygget Gullvivan har kommit ett steg närmare. Nu finns ritningar – på hus fastighetsbolaget Lerstenen byggt i Umeå. "Det är ju onödigt att uppfinna hjulet en gång till", säger Hans Selling, t f vd i Övikshem.

Annons

Lerstenen är, som ni förmodligen känner till, fastighetsbolaget i Umeå som Peter Forsberg är delägare i.

Lerstenen har precis byggt ett bostadskomplex med fem hus i kvarteret Tomtebo i Umeå, i närheten av Nydalasjön. Bostadsrättsföreningen heter Lyckoslanten.

– De har hittat en jäkla bra lösning med god ekonomi, och det är ju onödigt att uppfinna hjulet en gång till, säger Hans Sellin, fram till sista juli tillförordnad vd i kommunala Övikshem.

I det tomma området mellan Första- och Andra Långgatan funderar Övikshem på att bygga ett hyrehus på fyra till fem våningar.

Så nu har Övikshem fått ritningar på husen i Lyckoslanten och vidarebefordrat dem till kommunen som en möjlig lösning på bygget Gullvivan; ett hus mellan Första- och Andra Långgatan på fyra till fem våningar med runt 40 lägenheter.

En ny detaljplan i området ska göras, och än har inte Övikshem tagit slutgiltigt beslut om att bygga.

Hans Selling upprepar det han sagt tidigare, att marknaden får styra.

– Det är dyrt att bygga och hyrorna blir tuffa, det kommer vi aldrig runt.

Övikshems bygge som redan pågår, Matrosen i inre hamnen, ska vara inflyttningsklart i februari nästa år.

– Då får vi se hur marknaden ser ut. En fyra där kommer att kosta 12 000 kronor i månaden. Då kommer vi att få en bild av efterfrågan, säger Hans Selling.

Hans Selling, t f vd i Övikshem, vill se hur marknaden ser ut efter att bolagets bygge i inre hamnen, Matrosen, är klart efter nyår.

Övikshem är intresserat av, förutom Gullvivan då, både kvarteret Bryssel (parkeringen mitt emot Ting1 på Lasarettsgatan) och tomten där gamla busstationen stod.

– Vi har ett inriktningsbeslut på att bygga (mer), men det är inte klart var eller när. Vi vill se vad som händer, bara inte springa iväg och bygga.

Byggkostnaderna i dag och de därmed höga hyrorna är ett välkänt problem, och generellt i landet finns det ett stort behov av nya bostäder.

Frågan är hur man löser problemet med de höga hyrorna. Statsbidrag för byggande?

– Nej, det tror jag inte på. Subventioneras byggandet försvinner pengarna på vägen, det vet jag efter 25 år som entreprenör, svarar Hans Selling.

Så vad göra?

– Man måste se till att det finns bostadsbidrag för svagare grupper. Så att även den som inte har råd i dag kan hyra en fyra i Matrosen.

Mer läsning

Annons