Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter sju år i Sverige – nu visas de ut: "Såg otrevligt ut"

2009 kom det vitryska paret till Nyliden. Två år senare kom beslut om att de skulle utvisas. I måndags skedde det.

Annons

– Det såg ganska otrevligt ut när ett stort antal människor kom till Nyliden för att ta med familjen, säger en granne till vitryssarna.

Vi har i flera artiklar besrättat om paret Vladislav Rjeusski och Alena Postnikava som flydde från Vitryssland till Nyliden 2009.

Vladislav Rjeusski, Alena Postnikava och dottern Daniella från Vitryssland. Till vänster Alenas son Roman. Bilden är tagen när vi skrivit om familjen vid ett annat tillfälle.

Två år senare fick de dottern Daniella, som lider av en ovanlig sjukdom som tvingar henne att medicinera under mycket kontrollerade former.

I september 2011 meddelades familjen beslut om utvisning. Beslutet överklagades och avslogs den 20 april 2012.

Läs också: Bybornas stöd är familjens räddning

Beslutet vann sedan laga kraft den 13 juni 2012.

Om personer som ska utvisas inte medverkar till att så kan ske, kan Migrationsverket överlämna ärendet till polisen. Det här ärendet överlämnade Migrationsverket till polisen den 13 oktober 2015.

Den vitryska familjen hann inte diska innan polisen kom och hämtade dem.

Det var således polisen som genomförde utvisningen tidigt på måndagsmorgonen.

Ett ögonvittne berättar:

– Redan vid sjutiden på morgonen var det ett antal okända bilar på gården hos den vitryska familjen. Vi tyckte att det var tidigt för att hälsa på någon, men tänkte inte så mycket mer på det.

Någon timme senare började vittnet ana vad som var på gång att hända.

– Vi har ju vetat att de haft utvisningsbeslutet mot sig. När det var så mycket folk på gården förstod vi nästan att det var sags nu. Tyvärr.

Läs också: Fortsatt förtryck i Vitryssland

– De har verkligen gjort vad de kunnat för att inte behöva återvända till Vitryssland, där kvinnan blivit torterad på grund av att hon varit kritisk till landets ledning.

Soporna blev också kvar när familjen utvisades till Vitryssland.

När polisen från Umeå kom till Nyliden, de var totalt sex personer i flera bilar, så blev det bråttom. Den vitryska familjen var av allt att döma inte beredd på att polisen skulle dyka upp.

Bilder som grannar till den vitryska familjen har tagit visar att det fanns mat i kylen, att disk var lämnad på diskbänken och att leksaker var lämnade ute på gården.

– De har nog inte haft en aning om att polisen skulle komma så tidigt – och dessutom en röd dag, säger en granne som vittnar om att inga våldsamheter märktes vid utvisningen.

Migrationsverkets pressenhet bekräftar att det var polisen som genomförde utvisningen på måndagen. På pressenheten skriver Guna Graufelds att frågor hänvisas till just polismyndigheten.

Mer läsning