Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatisk inledning på långt kommunfullmäktige i Ö-vik

Redan efter en halvtimme vacklade kommunalrådet Anna-Britta Åkerlind (C) och sa att hon höll på att svimma. Mer spännande än så blev inte säsongens sista kommunfullmäktige i Örnsköldsvik.

Annons

Och att den dramatiken inte toppades är det nog bara att vara tacksam för.

Läs också: Dramatik i fullmäktige – kommunalrådet nära att svimma

När Anna-Britta Åkerlind stod i talarstolen och höll på att säga något om budgeten så tappade hon liksom rösten för en sekund. Sedan sa hon att hon höll på att svimma.

Centerpartiets Anna-Britta Åkerlind får hjälp av presidiets Agneta Lundberg och Jan-Olov Häggström.

Riktigt otäckt. Snabbt var kommunfullmäktiges ordförande Agneta Lundberg och andre vice Jan-Olov Häggström vid Åkerlinds sida för att ge henne stöd.

Anna-Britta Åkerlind tog någon klunk vatten, och sedan var hon igång igen.

– Jag hade nog inte svimmat, men det kändes lite obehagligt. Antingen var det nåt med blodtrycket eller så något med synen som gjorde att jag mådde illa ett tag, sa hon i pausen.

Det var många tunga KF-namn som konstaterades frånvarande inför sammanträdet; minst ett per parti. Och innan sjutimmarsmötet var avklarat var det ett gäng av de som startade som hade kastat in handduken.

Faktum är att ett antal ledamöter hade lämnat sällskapet innan det ens var dags för röstning gällande budgeten, som majoriteten förstås fick igenom efter mer än fem timmars debatterande.

– Det är så här det ska vara när vi beslutar om det som ska styra oss 2017, sa Glenn Nordlund, Socialdemokratiskt kommunalråd.

Faktum är att budgetdebatten tog knepiga vägar några gånger. Nordlunds partikamrat Gunnar Jutterström försökte dock styra snacket rätt genom att två gånger utbrista:

– Det här är inte budget.

I en motion hade Miljöpartiet föreslagit att Örnsköldsviks kommun inte ska köpa kött från djur som ätit GMO-foder.

Det blev en ganska lång debatt om det, och inte bara Miljöpartiet själva var för motionen, som emellertid avslogs. Beslutet säger att kommunen ska sträva efter att bli GMO-fri vid nästa översyn av kost- och livsmedelspolicy.

Beslut fattades också om att höja barnomsorgstaxan. Alliansen var emot, med hänvisning till att förändringen slår hårt mot de som redan har det svårt ekonomiskt.

– Ett beslut vi helst inte ville fatta, men det är nödvändigt för att behålla kvaliteten, försvarade sig Glenn Nordlund.

Mer läsning

Annons