Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De löper störst risk för att råka ut för drunkningsolyckor: "Har en övertro på sin förmåga"

2016 ser ut att bli ett mörkt år när det gäller antalet drunkningsolyckor. – Det finns inget som säger att det ska gå åt fel håll, men det har beviserligen gjort det, säger Anders Wernesten, på Svenska Livräddningssällskapet.

Annons

Sommaren har nyss börjat och många börjar ta de första doppen och båtturerna. Men det gäller att tänka till innan man ger sig ut för att minska risken för olyckor.

Tror du att nyanlända till Sverige och barn löper störst risk för att drunkna i svenska vatten? Om du gör det tror du likadant som många andra svenskar enligt en undersökning som Trygg-Hansa uträttat. Statistiken visar dock annat.

De som har störst sannolikhet att råka ut för drunkningstillbud är svenska äldre män. Förra året var genomsnittspersonen som drunknade i Sverige en 49-årig man.

– Så har det varit under ett antal år, säger Anders Wernesten på Svenska livräddningssällskapet.

– Det är så enkelt att vi män har övertro på vår förmåga. Män tar större risker och dricker mer alkohol.

Statistiskt sett har antalet drunkningar ökat i hela landet. Förra året drunknade 23 personer under årets första fem månader, jämfört med i år då 45 stycken drunknat.

Förra året drunknade fem personer i Västernorrland, totalt sett i Sverige var det 122 stycken.

– Det är ungefär ett 30-tal män i fritidsbåtar som drunkar varje år. Oftast händer det i insjöar i små båtar, det är inte ovanligt att personen är ensam och alkoholpåverkad.

Anders Wernesten berättar att badrelaterade drunkningstillbud som drabbar barn inte sällan beror på brist på tillsyn.

Drunkningsolyckor drabbar även äldre som överskattar sin simförmåga och ger sig för långt ut på djupt vatten.

Statistiskt sett har antalet drunkningar ökat i hela landet. Förra året drunknade 23 personer under årets första fem månader, jämfört med i år då 45 stycken drunknat.

– Jag har ingen förklaring till det, säger Wernesten.

– Det är ungefär samma typ av olyckor, det pendlar lite från år till år beroende på om det är fint väder eller bra isar. Men det har blivit en ökning på allt, därför är det svårt att dra några slutsatser.

Många drunkningstillbud sker i mindre insjöar.

Enligt Anders skulle båtolyckor med drunkning som utgång mer än halveras om alla hade flytväst och såg till att telefon är i ett vattentätt fodral så att personen i nöd kan larma själv.

Vid bad krävs att föräldrar har bättre tillsyn av sina barn och äldre som simmar bör simma efter strandkanten istället för utåt.

– Vi har alltid kallt i vattnet i Sverige. Det gör att man kyls ner och vår förmåga blir sämre.

– Det är kanske inget man tänker på under vintern när man simmar flera tusen meter i en varm bassäng. Kommer du ut i det svarta vattnet som är kallt klarar du dig inte så länge.

Mer läsning

Annons