Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansprofilen Caldon Thomas i rullstol: "Vill berätta vad som hänt"

Dansaren Caldon Thomas från Örnsköldsvik går just nu sitt livs match – men inte på dansgolvet. "Sedan i mars i fjol, efter en operation, sitter jag i rullstol. Men det är en liten stad och nu känner jag att jag vill berätta vad som har hänt. Jag vet att det har pratats mycket", säger 35-åringen.

Annons

35-årige Caldon Thomas har blivit en profil i Örnsköldsvik allt sedan han och familjen kom till Sverige från Zimbabwe för 15 år sedan. Framför allt är det dock hans engagemang för ungdomar, som har gjort honom till en profil och på vägen har han även framträtt utomlands och deltagit i många olika kultur- och nöjesarrangemang.

Sedan i januari förra året har det dock inte blivit några fler danssteg och mer eller mindre från en dag till en annan tvingades han ge upp sin danskarriär, som med åren gett tusentals Örnsköldsviksbor från skolåldern till pensionsåldern möjlighet att lära sig dansa.

– Det är inte bara ÖA som har frågat om jag vill berätta om vad som har hänt mig, säger han och tillägger att det var rätt läge nu, eftersom han verkligen vill tala om var han har tagit vägen – inte minst för att undvika snack och rykten.

– Det är jättesvårt att se mig själv i den här sitsen, säger han och tittar ner mot den avancerade rullstolen, som han är lycklig att han har fått hjälp med.

– Men det är viktigt att mina elever får veta att jag inte har övergivit dem. När jag blev sjuk kom det bara så där, från en dag till en annan. Men jag ger inte upp, även om det är svårt när man har varit så aktiv som jag har varit.

Dansaren Caldon Thomas berättar nu om vad som har hänt honom och hur han ser på framtiden.

Allt började i januari 2015 med domningar i händerna och bara två månader senare blev Caldon Thomas opererad vid Universitetssjukhuset i Umeå. Det handlade bland annat om diskbråck i halsryggen med förträngning av ryggmärg. Följden blev att en kota i nacken togs bort och byttes mot titanium och även två diskar plockades bort.

Allt har dock inte gått på räls – varken före eller efter operationen.

– Först hittade man inte vad som var fel på mig. Kanske togs inte mina problem på allvar. Efter ett tag konstaterades i alla fall att jag hade akut diskbråck. Men det hade gått för långt när jag äntligen kom till Umeå.

– Det var mycket som var slitet och så här efteråt har jag nog kört för hårt med mig själv. Jag menar, kroppen måste ju också få vila. Men jag har alltid haft svårt att säga nej när fler människor har velat dansa i mina grupper.

– Man kan nog säga att jag har varit ung och dum mot min kropp, säger han och tillägger att på 14 år var han bara ledig i två månader.

Efter operationen i mars förra året trodde Caldon Thomas att han skulle bli frisk, men i dag har man konstaterat att hans skador inte har blivit till det bättre – trots operationen.

– En magnetröntgen har visat att det är samma i dag som före operationen.

Själv tror Caldon Thomas att en bidragande orsak är att det tog för lång tid innan det blev frågan om någon form av rehabiliteringsträning.

– Det känns som att jag kom i kläm på grund av att det handlar om två olika landsting. Först efter åtta månader fick jag komma till Härnösand för rehabilitering. Jag tror att det var alldeles för sent, säger han.

– Men till slut har jag landat och fått träffa ett bra rehabteam vid Wemer här i Örnsköldsvik. Dem har verkligen tagit emot mig på bästa sätt.

Caldon Thomas säger att en av anledningarna till att han nu vill berätta är att han själv har hört så många historier om varför han har slutat dansa.

– Det har blivit många rykten och helt andra historier än vad som är sant. Det är en liten stad, säger han.

Dansaren Caldon Thomas har hamnat i rullstol efter en tids sjukdom och operation.

I nästa andetag berättar han om det som hände för bara någon vecka sedan.

– Jag satt i rullstolen, som min pappa hjälpte mig med och var på väg till tandläkaren. Då skrek en kvinna till mig och frågade om jag hade supit för mycket?

– Efter operationen har jag sämre styrka i högra delen av kroppen och ibland lutar jag lite. Men jag är nykterist och dricker överhuvudtaget inte.

– Men jag hann i alla fall svara henne att jag hade en nackskada.

Caldon Thomas har också hört att han har varit med om en kraftig bilolycka och att när han opererades var det samtidigt frågan om ett forskningsprojekt.

– Det är tur att jag har fått stöttning. Mina föräldrar är oumbärliga för mig.

Till sist säger Caldon Thomas att målet på sikt är att kunna dansa igen och att jobba med människor.

– Men först och främst måste jag bli kvitt mina smärtor och hitta rätt medicinering. Jag äter 140 tabletter i veckan och det är inte roligt. Det känns som att jag är instängd i min kropp. Blir det inte dans i framtiden kanske jag får satsa mer på min musikkarriär.

– Jag har fortsatt att skriva låtar och har även spelat in musik, som har placerat sig högt på en del reggaelistor även utomlands. Jag har till och med fått en inbjudan till en stor festival i England. Vi får se hur det blir, säger han och ler.

– Målet är också att jag ska kunna lyfta upp min son och hålla om honom. Han är en av anledningarna till att jag orkar kämpa. Slutar man att drömma – då dör man.

Dansaren Caldon Thomas har genomgått en stor operation, som hittills inte har fört honom framåt.

Streetdance i hamnen med Caldon Thomas (augusti 2007).

Caldon Thomas (februari 2005)

Caldon Thomas får pris av Fryshuset för att utveckla sitt ungdomsengagemang (juni 2011).

Mer läsning