Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslutet fattat om äldreboendena: "Negativt för Moliden och Sidensjö – bra för Ö-viks pensionärer"

Nej, något sensationellt skedde inte – Mogårn och korttidsboendet på Sidensjögården läggs ned. Det beslutade omsorgsnämnden på onsdagseftermiddagen. "Negativt för Moliden och Sidensjö – men positivt för pensionärerna", sa nämndens ordförande Anna-Belle Strömberg (S).

Annons

Ärendet var första punkt på omsorgsnämndens dagordning – och S-, V-, och MP-majoriteten sa som väntat ja till tänstemanaförslaget om nedläggning. Då hjälpte det inte att den borgerliga alliansen sa nej.

Direkt efter beslutet avbröts nämndens möte för en presskonferens. Frågans vikt illustrerades väl av att förutom toppolitikerna i nämnden deltog även tjänstemän från såväl välfärdsförvaltningen som fastighetsdito. Vi räknade till totalt tio politiker och tjänstemän.

Det blev en lång redovisning av vad som låg till grund för beslutet – och inget nytt framkom. Sammanfattningsvis:

Fastigheterna är för dåliga och går inte att renovera till rimliga kostnader, och såväl arbetsmiljön som boendestandarden ligger långt från dagens krav. Det är därtill svårt att få personal till boendena i ytterområdena, flyttmönstren pekar på ett minskande behov av boenden där, och så vidare.

Anna Reynberg Sjölund är avdelningschef för kommunens särskilda boenden och var nöjd med beslutet:

– Vi måste se det här ur brukar- och personalperspektiv. Det finns lagkrav som vi har ansvaret att uppfylla.

– Olyckligtvis ligger de här boendena på landsbygden – men de kunde lika gärna ha legat i stan.

Anne-Bell Strömmberg (S), omsorgsnämndens ordförande, tillsammans med partikamraten och kommunalrådet Per Nylén under presskonferensen, där kommunen var ovanligt väl representerad.

Protesterna mot nedläggningarna har ju varit våldsamma och på frågan hur mycket (majoritets-) politikerna lyssnat på dessa gav omsorgsnämndens ordförande Anna-Belle Strömberg (S) inte något direkt svar:

– Vi måste bena ut vad som är vad. Vårt (omsorgsnämndens) ansvar är att ge bra vård och omsorg och att arbetsmiljön är bra. Det är inte möjligt att ha kvar Mogårn. Den har ju varit aktuell för nedläggning två gånger tidigare och man har lappat och lagat.

– Det är inte roligt att ta sådana här beslut, och det är negativt för Moliden och Sidensjö – men bra för pensionärerna i Örnsköldsvik.

Gunnar Eklöf (V) är vice ordförande i nämnden och gjorde också ett inspel:

– Jag kan inte se att Molidens framtid bygger på ett äldreboende. Orten har mer nytta av att det händer andra saker.

I det sammanhanget kan konstateras att hur fastigheterna ska användas när verksamheterna är nedlagda är en mycket stor fråga.

Kommunens huvudspår är att sälja fastigheterna och att de sedan byggs om till trygghetsboenden.

Alternativa användningar är också tänkbara, men det gick inte på presskonferensen att få någon klarhet i om det seriöst ska utredas.

Avvecklingen av boendena börjar till hösten och ska vara klar 2018. Korttidsboendet i Sidensjö avvecklas snabbast och redan under torsdagen kommer individuella träffar med personalen där att inledas.

Totalt berörs 82 tillsvidareanställda (50 på Mogårn, 32 på Sidensjögården) och Marie Karlsson från personalavdelningen lovade på stående fot att alla kommer att få nya jobb.

– Det är jag inte ett dugg orolig för, vi har jobb åt alla. Vi har redan i dag vakanser.

– Vi ska prata med alla medarbetare, se vilka kompetenser de har och matcha mot lediga tjänster. Så jobbade vi vid nedläggningen av Sundhem och det fungerade bra.

Kommunalrådet Per Nylén (S) och kommunstyrelsen får ansvar för vad som ska ske med fastigheterna i Moliden och Sidensjö efter nedläggningarna.

Läs också: Protesterna hjälpte inte – nedläggningar väntar: "Politikerna ser bara en gottpåse framför sig"

Mer läsning