Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berättarkonst på möbelsnickeriet

STF Örnsköldsvik anordnade ett studiebesök hos möbelsnickaren Birgitta Ricklund onsdagen den 8 november. 17 personer hade anmält sig. Det blev en intressant helkväll med information och en trevlig berättarkonst.

Annons
Birgitta Ricklund visade runt i verkstaden vid STF Örnsköldsviks besök.

Birgitta lämnade sin yrkesbana som lärare och tog steget att på en grundkurs i möbelsnickeri vid vad som senare skulle heta Träakademin i Kramfors. Allt gick bra så det blev en fortsättningskurs med inriktning mot gustavianskt möbelsnickeri. Birgitta var också några år hos de välkända snickarbröderna Sjöström i Flärke, Moliden. I början av 2000-talet stod den bastanta verkstan klar. Den ska hålla för tunga maskiner som Birgitta har inköpt i Sundsvall.

Birgitta fick uppdraget att göra en topputsmyckning till orgeln i Själevads kyrka 2007. I år fick hon ett hedersuppdrag då hon fick en beställning av Eva Nordung Byström och Härnösands stift att tillverka en ny Kräkla åt biskopens en drygt två meter lång herdestav i trä. Andra uppdrag är olika projekt bland annat Livets väg i Sapmi, information för såväl norska kyrkorådet som det Svenska och Finska.

Vid ett äldreboende i Dorotea har Birgitta tillverkat uppskattade hyllor, namnskyltar med mera. Besök på Jokkmokks marknad under ett antal år har utmynnat i olika nätverk. Tillsammans med en bekant har de åkt runt och studerat och lyssnat. 2016 tilldelades hon Samerådets arbetsstipendium. Birgitta visade också tre säreget utformade stolar och ett bord helt i trä. Stort tack till Birgitta, alla deltagare och kvällens kontaktperson Inez Burholm som hade fixat med goda mackor och fikabröd. Kvällen gick i gemytlighetens tecken. Kommande arrangemang trivselkväll 29 november, revyresa 27-28 januari 2018.

Kurt Söderlund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons