Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alnereservatet fräschas upp: "Kommer att gynna hela Öviks kommun"

Nu blir det förändringar i Alneskogens naturreservat. Detta som en följd av ett medborgarförslag till kommunen.

Annons

Elin Andersson och Magnus Helgesson lämnade in ett medborgarförslag hösten 2014 - som nu blir verklighet.

– Det känns helt fantastiskt. Oavsett vad vårt medborgarförslag hade handlat om så skriver man ju ett förslag för att man vill ha en förbättring, så det känns jätteroligt att kommunen har lyssnat på oss, säger Elin Andersson, ledamot i Bonäsets intresseförening och en av de personer som skrev under förslaget.

Medborgarförslaget skickades in i oktober 2014. Och nu blir många av de föreslagna punkterna alltså verklighet.

Kommunen ska bland annat märka ut gångvägar och stigar. Strandpromenaden ska också förlängas till reservatets norra strand. Dessutom ska reservatsgränserna märkas ut.

Förenklat ska naturreservatet alltså göras mer tillgängligt för besökaren.

– Det är något som kommer att gynna hela Öviks kommun. Man behöver inte bo här för att kunna njuta av det. Det höjer statusen på vårt närområde, säger Andersson.

Löpande tillsyn ska också göras längs "Slingervägen" - den väg som många elever promenerar till Alneskolan - för att försäkra att inga träd faller över vägen och därmed stoppar funktionshindrade, barnvagnar och cyklar från att ta sig fram.

Men någon badplats, som det tidigare har funnits förhoppning om, blir inte av. Däremot ska stranden städas.

– Det är synd, absolut. Det är något man saknar. Vi bor så nära havet men har ändå så långt till en badplats, säger Andersson.

Att fräscha upp Alneskogens naturreservat är en av de frågor som Bonäsets intresseförening har jobbat hårdast för. Den andra är att få till gång- och cykelvägar kring Bodums fotbollsplan, som ÖA tidigare har rapporterat om.

Johanna Martinell är biolog på miljö- och hälsoenheten och ansvarar för ärendet om naturreservatet. Efter semestern kommer kommunen att kolla mer konkret på ärendet och det kommer förhoppningsvis redan då att synas i Alneskogarna.

– Hur vi kan tillgängliggöra reservatet ytterligare är en större fråga som vi får titta mer på längre fram, säger Martinell.

Från 1870-talet och 50 år framåt låg Alnesågen i området. I naturreservatet finns resterna från ångsågen, kajerna och arbetarbostäderna. Här finns också gravrösen från bronsåldern och skogarna har ett rikt växtliv. Naturreservatet skapades år 1995.

Mer läsning

Annons