Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älg sprider skräck i bostadsområde: "Vi törs inte ha våra barn ute på gården"

En aggressiv och närgången älgko sprider skräck i ett bostadsområde i Rundvik. Nu har det har gått så långt att de boende i området är rädda för att gå ut.
– Vi törs inte ha vårt barn ute på gården. Man känner sig fången i sitt eget hus, berättar Peter Jonsson.

Annons
Foto: Peter Jonsson.

 

Enligt de boende i området har älgkon varit närgången de senaste tre åren. Till en början kunde de skrämma bort henne, men med tiden har hon blivit allt morskare och nu verkar hon inte ha den minsta respekt för människor.

Peter Jonsson och hans granne Monica Blom, båda vana jägare, berättar om flera tillfällen då älgkon har kommit obehagligt nära med sänkt huvud och tillbakadragna öron, och hur hon har jagat dem och andra boende i området.

– I fjol blev vi jagade av henne. Barnet var med och vi satt och grillade runt en grillring då hon kom. Jag försökte skrämma iväg henne och då blev jag jagad, jag fick hoppa undan och gömma mig bakom ett träd, berättar Peter Jonsson.

Peter och hans sambo vågar inte längre ha sin fyraårige son ute på gården, och sambon tar numera bilen dit hon annars skulle ha promenerat.

– Sambon var ute och gick med hunden på kvällen när jag jobbade, och då stod älgen alldeles bakom huset. När hunden började skälla drog älgkon tillbaka öronen och kom emot henne. Pojken var som tur var på framsidan, men det var bara att skynda sig in, berättar Peter.

Monica Blom driver ett hundpensionat sedan fem år tillbaka och har trivts mycket bra med det, men nu funderar hon på att lägga ned verksamheten på grund av älgen.

– Jag hade tänkt fortsätta så länge jag orkade och det kändes kul, men nu ser jag ingen annan lösning än att lägga ner och det känns väldigt tråkigt. Jag kan inte ta betalt när jag har hundar här som jag inte vågar gå ut med. Jag är faktiskt rädd för att gå ut, berättar Monica.

Under hösten har älgkon haft en kalv, som betett sig likadant som sin mor.

– Normala älgar reagerar och tar några steg åt sidan när man stannar och vrålar till, men inte den här. Hennes kalv var likadan.

– Kalven hon hade var alldeles tokig, säger Peter och berättar att den bland annat jagat katter.

Grannarna har vid flera tillfällen kontaktat polisen med hopp om att älgkon ska avlivas. I onsdags sköts kalven, men älgkon är fortsatt vid liv, vilket upprör de boende i området.

Joacim Lundqvist, polisområdesansvarig för nationella viltolycksrådet, känner väl till ärendet och säger att polisen har en jägare som är redo att rycka ut och avliva älgkon om hon fortsätter med sitt aggressiva beteende.

– Så fort de bara ser älgen ska de höra av sig så ska vi försöka avliva den, säger Joacim Lundqvist.

Om ett vilt djur orsakar avsevärd skada eller om det kan antas vara farligt för människor kan polisen fatta beslut om avlivning enligt jaktlagens nionde paragraf.

– Men vi kan inte fatta besluten över tid, utan det måste vi göra där och då. Har älgen gått därifrån har vi inte det lagstödet.

Reporter: Josefin Isaksson/VK

Mer läsning

Annons