Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut läkarbrist på barnkliniken – flera har sagt upp sig: "Någon kommer att dö"

Det råder akut personalbrist på barnkliniken i Örnsköldsvik. Bara under våren har tre läkare sagt upp sig.

Annons

– Om ingenting görs så kommer något barn att mista livet på grund av att vården inte räcker till, säger tre av läkarna som är kvar på barn i Örnsköldsvik.

Överläkarna Lena Nilsson och Christina Ziegel och ST-läkaren Lena Mjörndal säger att det arbete som utförs på barnavdelningen är av hög kvalitet.

– Vi är stolta över vad vi åstadkommer, men det här håller inte hur länge som helst. Dessutom är vi oroade för att situationen ska förvärras, säger de.

Läs också, uppföljning: Barnklinikens chef bekräftar krisläget: "Vi står med skit en bra bit upp på stövelskaften"

När barnavdelningens tjänster är tillsatta enligt den planering som finns så ska det finnas fem överläkare. I dag finns 2,7 överläkartjänster tillsatta. Till det ska läggas en ST-tjänst, vilket gör att det totalt finns 3,7 tillsatta tjänster – av 8.

För att klara trycket använder sig kliniken av en stafettläkare som hoppar in och avlastar.

På Örnsköldsviks sjukhus finns det totalt finns 3,7 tillsatta tjänster – av 8.

– Vi känner av otydligheten i organisationen. Kommer barn över huvud taget att bli kvar? Det är en tuff miljö med underbemanning och överbelastning.

Av länchefen på barn, Rein Florell, har Lena Nilsson, Christina Ziegel och Lena Mjörndal fått veta att inget hot föreligger mot slutenvården. Det som ska utredas, enligt Rein Florells besked, är förlossningsvården.

– Vi kan självklart inte påstå att det som Rein Florell säger inte stämmer. Men vi vet inte om han fått veta allt.

– Vi har en känsla av att förlossning försvinner först. Och sedan, när det ska sparas ännu mer, så ryker slutenvården också.

Vilket i så fall kommer att sluta med katastrofer.

– Då kommer barn att dö på grund av bristfällig vård. Det är inget fel på den vård som ges i Sundsvall, men där hinner de inte med mer än vad som görs i dag.

Bara under de senaste månaderna finns flera exempel på hur viktig sjukvården för barn är i Örnsköldsvik.

– För någon dag sedan hade vi en födsel som kunde ha slutat riktigt olyckligt. Både barnet och mamman hade kunnat mist livet om vården inte fungerat så bra.

– Strax före jul hade vi tvillingar i Örnsköldsvik som fick den vård de var i behov av, i precis rätt tid. De hade inte överlevt en ambulansresa till Sundsvall.

Lena, Christina och Lena fortsätter:

– Vi känner oro för att politikerna räknar med att besparingarna kommer att kosta liv. Men det får inte kosta några liv. Och verksamheter ska inte läggas ned på felaktiga grunder.

De tre läkarna på barnkliniken på Örnsköldsviks sjukhus hoppas på en ljus framtid för avdelningen. De hoppas dessutom vara en del av den framtiden. Men de är inte säkra på var de arbetar om ett par år.

– Oron känns på kliniken, och det märks att det är svårt att rekrytera.

– Det är lika bra att du skriver att vi inte säger så här för att vi är rädda om våra egna jobb. Vi är inte rädda, vi kan få nya jobb i morgon. Dessutom med bättre lön än vi har i dag.

Mer läsning