Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

125 mjölkkor kvar i ladugård när taket rasade: "Skär i hjärtat"

Artikel 1 av 6
Ladugårdsraset i Sidensjö
Visa alla artiklar

När taket rasade in på en ladugård där 125 mjölkkor befann sig ryckte räddningstjänsten ut. Olyckan skedde natten till tisdagen och under tisdagsförmiddagen pågick fortfarande räddningsarbetet med att försöka få ut levande kor.

Annons

TV: Se vår livesändning med Gunilla Kjellsson, regionordförande i LRF Västernorrland, i spelaren nedan.

Strax innan klockan 03 natten mot tisdagen gav taket vika på en ladugård söder om Sidensjö. Kvar i byggnaden fanns runt 125 mjölkkor.

Räddningstjänsten var tidigt på plats med styrkor från Sidensjö och Bjästa. Vid niotiden på tisdagsmorgonen lämnade räddningstjänsten gården och lämnade över till LRF och ägarna. Då jobbade man med att ta bort all snö och säkra upp taket för att kunna gå in i den 100 meter långa ladugården.

– Vi håller just nu på att evakuera djuren till andra ladugårdar. Det fantastiskt att se hur bönder hjälper bönder, säger Gunilla Kjellsson, regionordförande i LRF Västernorrland som befinner sig på platsen.

– Det är tragiskt och jätteolyckligt men som tur var befann sig ingen personal i byggnaden, så vi har klarat oss från personskador.En fjärdedel av den ytan som det är djur på i byggnaden har rasat in, förklarar Gunilla Kjellsson. Mellanväggar som skiljer djurens boxar åt kan ha gjort att kor har klarat sig eftersom bjälkarna är starka.

– De har alltså inte tryckts emot golvet som man kan tro.

Enligt Gunilla Kjellsson mår ägarna till ladugården förhållandevis bra med tanke på omständigheterna.

– Djuren är ju deras kompisar och en inkomstkälla. Det skär ju i hjärtat på ägarna så klart, säger Gunilla Kjellsson.

LRF:s omsorgsgrupp var snabbt plats och ägarna fick mycket stöd från grannar och kollegor, berättar Gunilla Kjellsson.

Hon berättar att det är mycket ovanligt att tak rasar in på ladugårdar i just Norrland, då man här bygger för att byggnaderna ska hålla mycket snö.

– Det är ett extremfall med de här snömängderna. Vi har stort behov av snöskottning i hela länet. Folk står i kö för att få sina byggnader skottade, säger Gunilla Kjellson.

Vad som exakt orsakat takraset är för tidigt att säga.

Alla artiklar i
Ladugårdsraset i Sidensjö