Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötte björn i sommaridyllen – flydde för sina liv: "Brukar gå människor med barnvagn här"

Det var vid 11-tiden på onsdagsförmiddagen. Peter och Ann-Marie Montell var ute på en skogspromenad, tyckte sig se björnspillning och beslutade sig för att ta en annan väg. Plötsligt stod de ändå öga mot öga med en fullvuxen björnhanne.

Annons

– Vi har haft stuga här i sedan 70-talet och vi har aldrig hört att någon ska ha mött en björn. Visst har man hört att andra har sett björnspillning i trakten, men aldrig att någonting sådant här ska ha hänt, berättar Peter.

Något tvivel om att det verkligen rörde sig om björnspillning var det heller aldrig, Solnaparet googlade och jämförde på plats.

– Det var exakt som på bilderna – och sedan kom ju också nallen där på vägen.

Galtström som ligger längs kusten ungefär dryga milen söder om Njurunda är ett utbrett stugområde med både barnfamiljer och äldre par som Peter och Ann-Marie.

Läs mer: Björnen jagar i kapp en älgkalv – Anton fångar dramat på film: "Självklart blir man upprymd"

– Det bor ju faktiskt en hel del människor här och det är bara en liten promenad längs en stig från där vi står nu som man kommer fram till kaféet, som är välbesökt under somrarna, fortsätter Peter.

Paret såg hur björnen ställde sig upp och luktade i luften.

– Björnar ser ju ganska dåligt och vinden blåste åt fel håll, hade björnen känt oss på lukten så hade den kanske inte börjat springa efter oss. Den hade nog lika gärna kunnat tro att vi var två björnhonor, skrattar han.

De två är fortfarande skärrade av händelsen och låg under natten och funderade på vad som skulle ha kunnat hända om björnen faktiskt hade hunnit i kapp dem.

– Vi är jätteglada att vi promenerar ofta och har hälsan med oss så att vi orkade springa, men det brukar ju gå människor här med barnvagnar också till exempel, hur skulle dessa ha gjort? frågar sig Ann-Marie, fortfarande litet lätt lätt tagen av händelsen.

Fler klipp med björnar

Barnfamilj i chockmöte – se när björnmamman med ungar dyker upp: "Visste inte vart vi skulle ta vägen"

Här dyker björnen upp – precis vid E4 i Njurunda

Se den dramatiska jakten när björnen fäller älgen – Jörgen fångade allt på film

Här kalasar björnen i vägdiket

Kolla, här jagar björnen två älgar – fångas på film av Ångebo

Se Idun och ungarnas härliga vårrus

Här stöter jakthundarna på en björn – med motor och fyra hjul

Så här ser ett riktigt björnide ut

Mer läsning