Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traktor fick fel på bromsarna – hamnade 15 meter ut i havet vid Mjältön

Den stora traktorn var på Mjältön för markberedning. Men något gick snett. När bromsarna inte fungerade rullade maskinen ned i havet.

Annons

– Ge fan i vad som hänt med vår traktor. Jag kommer inte att svara på en massa dumma frågor, säger en representant för företaget som äger fordonet.

Det var förra onsdagen som olyckan var framme på Mjältön i Kramfors kommun.

Den manlige föraren av traktorn höll på med markberedning när någonting hände med bromsarna, enligt den rapport som finns att tillgå.

Läs också: Lastbil läckte ut olja i Kramfors

När traktorn inte gick att få stopp på bar det raka vägen ned i vattnet. Traktorn åkte ungefär 15 meter ut i vattnet och dränktes helt.

– Inte vet jag vad som hänt. Hur ska jag veta det när jag inte var där. Man kan fråga sig hur det kan komma sig att Jesus köper mjölk också, säger mannen från företaget som äger traktorn.

Kustbevakningen har varit på plats vid olycksplatsen. Enligt deras iakttagelser är det troligt att det är traktorns bromsar som inte fungerat. Kustbevakningen skriver också att en mindre mängd motorolja läckt ut i havet.

Oljan ska inte, enligt Kustbevakningen, vara saneringsbar – och till just Kustbevakningen har ansvarigt företag låtit hälsa att traktorn skulle tas upp de närmaste dagarna.

En uppskattning som Kustbevakningen gjort är att traktorn ska ha innehållit cirka 200 liter diesel, 45 liter motorolja och ungefär 110 liter hydraulolja.

Någon dag efter olyckan upprättade polisen en anmälan om misstänkt miljöbrott. Ärendet lottades så småningom ut på kammaråklagare Åse Schoultz på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Läs också: Chef sparkas efter oljeutsläpp

– Nog för att jag kommer direkt från semester och inte hunnit sätta mig in i ärendet ordentligt, men här kan jag snabbt se att det uppenbarligen rör sig om en ren olycka, sa Åse Schoultz.

Och vad innebär det?

– Det innebär att jag här och nu bestämmer att ingen förundersökning om brott ska inledas. Det är uppenbart. Här finns inget uppsåt, det rör sig inte om grov oaktsamhet.

– Det här ärendet får nu arkiveras av polisen.

Mer läsning

Annons