Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prästmon levde upp under Torsåkersdagen

Torsåkersdagen firades för första gången med aktiviteter runt om i Prästmon under lördagen.

Annons

Utställningen i församlingshemmet.

I församlingshemmet mitt emot Torsåkers kyrka var det utställning och försäljning med lokala konstnärer och hantverkare. Utställare var Monica Bohman och Maria Tjärnström, Ann-Katrine Åhlin, Mats Olsson, Susan de Ron, Eva Sundberg, Sven ”Svempa” Lundberg och Annie Ahl.

Pedagoger från Murberget ledde lekar från förr med barnen. Dessutom fanns det en fiskdamm för de minsta.

Programmet i församlingshemmet avslutades med visning avfilmen ”One Day” om flyktingarnas situation i ett läger utanför Calais i Frankrike.

I Torsåkers kyrkan var det drop in-guidningen under hela dagen, och dessutom musik med Ignatia Folcker.

Den traditionsenliga Sommarmarknaden på Medeltidscentret i Styresholm kopplas i år ihop med Torsåkersdagen.

Här var det fika och marknadsförsäljning av lokalproducerat hantverk. Tyvärr var publiktillströmningen inte den bästa, säkerligen beroende på det dåliga vädret.

– Det har varit riktigt dåligt med folk, men vi får hoppas att de kommer senare, säger Christina Nordin, som tillsammans med maken Bertil Nordin sålde hans senaste deckarbok, och även en del hantverk.

Mats Olsson visade upp sitt hantverk.

Det var dessutom Öppet hus runt om i bygdens företag.

Thores på Kyrkvägen är en gammal sko- och manufakturaffär. Den startades 1938 av Tore Asplund, som själv var skomakare. Efter hans död1976 tog hustrun Barbro över och drev butiken i fyra år. Sedan har den varit stängd ända tills dottern Margareta, som lämnade Prästmon redan 1962 efter studenten och bor numera i Stockholm, upptäckte hur många fina varor av bästa kvalitet som fanns kvar i lagret.

– Jag har öppet varje gång jag är här och hälsar på mamma, vilket blir ungefär en gång i månaden. Och det kommer kunder varje gång, säger Margareta Asplund.

Margareta Asplund framför Thores.

Mer läsning

Annons