Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångmiljonsatsning vid Box destilleri - bygger ut produktion och turism

Drygt sex miljoner ska whiskytillverkarna i Box, Marieberg, investera denna gång. Det handlar om både utökad produktion och en satsning på besöksnäringen. - Vi växer fort nu och behöver större utrymmen, säger vd Thomas Larsson.

Annons

Han berättar att besökscentret vid Box får allt fler förfrågningar om aktiviteter och allt fler besökare.

Därför behöver man nu bygga ut sitt kök. Dessutom finns planer på investeringar för att kunna ta emot konferenser höst, vinter och vår. Det nya restaurangköket hoppas man ska vara färdigt till semestern.

– Idag har vi i genomsnitt 80-90 besökare varje dag och närmar oss 10 000 besökare per år.

Thomas Larsson säger att besöksnäringen än så länge framförallt går ut på att bli kända och att bygga sitt varumärke. Men på sikt kan det också bli en allt viktigare inkomstkälla.

Box vd Thomas Larsson tror att detilleriet kommer att ha besöksnäring som en stor del av sin verksamhet i framtiden. Så är det i whiskyns hemland Skottland.

– Jag kan inte siffrorna riktigt men vet att i Skottland handlar det om miljontals besökare vid destillerierna, säger Thomas Larsson som vi får prata med per telefon då han just nu själv besöker Skottland.

Förutom ett större kök byggs också två förråd på tillsammans 400 kvadratmeter. Ett kallförråd och ett varmförråd som bland anat ska användas för material som behövs till buteljeringen.

Just nu är företaget dessutom i full färd med att förbereda årets Whiskyfestival.

– Det är den tionde festivalen i ordningen och vi komer bland annat att erbjuda högklassig musik. Vi brukar ha ungefär 3 000 besökare.

Destilleriet i Box lägger för närvarande ungefär 400 000 flaskor wisky på lagring varje år.

Tusentals besökare blir guidade vid destilieriet varje år.

Uppemot 180 000 liter whisky läggs på fat vid Box destilleri per år.

Nu satsar vd Thomas Larsson och Box whiskydestilleri nya miljoner på produktion och utökad turism. Det handlar bland annat om nytt restaurangkök och möjligheter till konferenser. Dessutom planeras för årets Whiskyfestival.

Mer läsning

Annons