Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa köer och smakliga måltider på Smakfest Höga kusten

Lördagens stora event, Smakfest Höga Kusten, lockade tusentals besökare. "Vi hade väntat oss 1500 besökare för hela dagen. Klockan tolv var det antalet nått", säger arrangören Eva Jilkén.

Annons

Köerna både utanför och innanför Friluftsbyn växte snabbt efter öppningen klockan tio. Vid lunchtid var det runt 2 000 besökare inne på området. Och de kunder som kom under rusningen fick beväpna sig med ett ordentligt tålamod. Köerna var uppemot en timme långa till de populäraste smakproverna. Det var någonting som varken besökarna eller arrangörerna var riktigt beredda på.

– Men alla kommer att få komma in och alla kommer få mat. Kockarna säger att de har hur mycket mat som helst, så jag får lita på dem, säger en av arrangörerna, Eva Jilkén.

Kantareller plockade av Skogen Krogens ägare Barbro Uhlin. – Jag plockar dem precis utanför knuten, berättar hon.

Under lördagen fanns ett 20-tal producenter på plats. Vissa delade ut smakprov från sina lokala produkter och andra serverade mat från sina pop up-restauranger. Dessutom pågick flera workshops och seminarium på de två scenerna.

Lisbeth Winter från Bjästa, bytte två smakbiljetter mot en smakbricka från Lokal mat i Sollefteå.

– I vanliga fall föredrar jag fisk, så laxen är en höjdare, säger hon.

Smakbrickan från Lokal mat i Sollefteå innehöll bland annat najad lax från Gradins rökeri.

Dagens efterrätt var ett självklart val för Lisbeth Winter.

– Glass förstås. Jag har hört om den från Myckelgensjö, men jag har aldrig smakat den tidigare.

Dagen till ära visar Myckelgensjö glassfabrik upp den nya smaken Havtorn, som odlas ovanför Bredbyn.

– Den är tänkt att bli en Höga kusten-glass, berättar grundaren Markus Edlund.

Lisbeth Winter tyckte mycket om arrangemanget Smakfest Höga kusten.

Och för den som vill ha mer än lunch, efterrätt och små tilltugg, går det att stanna på Friluftsbyn ända tills midnatt. Klockan sex ändrar nämligen området skepnad. Eva Jilkén berättar om hur bland annat Linnea&Peter kommer ha långbordsmiddag och hur Hernö Gin kommer öppna en pop up-cocktail bar under kvällen. Och Eva Jilkén ser redan fram emot nästa år.

– Då ska vi dubbla allt, både området och antalet restauranger.

En smakbricka från Krogen Skogen med bland annat den varmrökta korven Starke Petter.

Föreningen Slow Food Ådalen bjöd på knäckebröd och hummus. –  Vi vill ta tillbaka det gamla sättet att göra mat. Inte så mycket tillsatser, inga långa transporter. Behandla djuren och naturen väl, säger en av grundarna Karin Lidén.

Chris Gisler från Zürich, Schweiz upptäckte att han råkade ta en tugga av både bullen och pappret. Men han var nöjd ändå.  – Detta är min frukost, jättegott!

Mer läsning