Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ladugårdstak rasade på flera djur i Forsed – ett djur har dött

Ett tak på en ladugård i Forsed, Kramfors kommun har rasat in. Taket rasade ner på tolv djur varav tio av dem har klarat sig oskadda. Ett djur har bekräftats död och ett annat djur vårdas av veterinär.

Annons

LIVE-TV: Följ händelseutvecklingen i vår sändning från platsen.

Larmet inkom till SOS klockan 06.06 på onsdagsmorgonen och räddningstjänsten för Höga kusten-Ådalen åkte till platsen.

– Vi försöker hjälpa till med vad vi kan, fokuset är att få ut djuren från ladugården. Vi har fått ut tre större tjurar och jobbar nu med att få ut de mindre djuren som sitter fast, sa Ulf Lindström, inre befäl hos räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen tidigt på tisdagsmorgonen.

Totalt rör det sig om nio slaktdjur och tre avelstjurar, enligt räddningsledare Ulf Lindström.

– Det har gått väldigt bra, det kunde ha gått värre om en större del av taket hade rasat.

Räddningsledare i Höga Kusten-Ådalen Ulf Lindström

Inga personer ska ha skadats i samband med raset.

Klockan 09.30 hade alla djur tagits ur ladan – ett av djuren har bekräftats död och ett annat vårdades av Anne Hemmerling, distriksveterinär Sollefteå. Övriga tio ska ha klarat sig oskadda.

Anne Hemmerling fruktade det värsta när hon rykte ut till Forsed tidigt på onsdagsmorgonen, men kunde konstatera att det gått förhållandevis bra.

– Här har man haft en väldig tur i oturen, säger hon.

Distriktsveterinär Anne Hemmerling var snabbt på plats och kunde hjälpa det skadade djuret.

Byggnaden i Forsed är den tredje ladugården i länet som under de senaste dygnen drabbats av takras. I går rasade taket in på en ladugård i Sidensjö och tidigare har en ladugård i Sättna, Kovland drabbats.

Susanne Öberg, regionchef i LRF Västernorrland och Jämtland, var också snabbt på plats i Forsed. Hon berättar att allt gick bra och att räddningsarbetet sköttes utmärkt av räddningstjänsten tillsammans med ägaren. Men att det är beklagligt när det är djur inblandade.

–Ägarna av gården är såklart gripna, det tar på att se sina djur som man har en nära relation till sitta fast. Det var en akut situation där det gällde att snabbt få ut djuren, säger hon.

Alla djur är kvar på gården så länge. Nu ska Susanne Öberg tillsammans med ägarna sätta sig ner och fundera på hur man ska lösa driften på ett bra sätt framöver.

Regionchef LRF, Susanne Öberg Kramfors
Vy utanför gården i Forsed
Foto: Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen
Foto: Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen

Artikeln uppdateras.

Mer läsning