Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ladugårdstak rasade i Mo – 24 får stängdes in under rasmassorna

Ett tak till en ladugårdsbyggnad i Mo norr om Bollstabruk har rasat in på onsdagsmorgonen. 24 får stängdes in i rasmassorna.
– Vi kallade dit en stor grävare har precis och nu jobbade för fultl för att försöka få ut överlevande djur, säger distriktsveterinär Anne Hemmerling.

Annons

TV: Se det rasade taket – och hör räddningsledaren Mattias Åkerlund berätta om insatsen.

Uppföljning (För Plus-kunder): Lamm räddades ur rasmassorna efter dramatisk insats: "Ett litet mirakel i en stor katastrof"

Larmet kom in vid sex-tiden på onsdagsmorgonen och räddningstjänsten larmades till ladugården som ligger i Mo mellan Kramfors och Sollefteå.

Även LRF kopplades in i insatsen.

– Det har rasat ett tak över 24 får och vi vet att det är får som lever – för det hör vi. Men vi har inte kunnat skapa oss en uppfattning om hur många som lever och i vilket skick de är i, sa Susanne Öberg, regionchef vid LRF, vid 08-tiden.

Grävare är på plats för att kunna få ut djur ur massorna.

Då hade räddningstjänsten ännu inte kunnat gå in i byggnaden. En veterinär kallades dit och man inväntade även en traktor som kunde hjälpa till att komma åt djuren.

– Bedömningen är att räddningstjänsten inte kan göra något förrän en traktor är på plats och kan få bort rasmassorna, säger Susanne Öberg.

Vid 10-tiden hade räddningstjänsten lämnat platsen då de bedömde att man inte kunde göra mer. Enligt deras bedömning är förhoppningen att rädda några djur liten i nuläget. Då hördes det inte heller längre några ljud från den rasade ladugården.

Man fick sedan invänta en större grävare från Sollefteå som kunde flytta på rasmassorna. Enligt SVT Västernorrland fick ägaren rådet att inte skotta taket för att inte förstöra det.

Distriktsveterinär Anne Hemmerling är försiktigt optimistisk efter att man kan höra ljud ifrån rasmassorna.

Vid 12-tiden var en större grävare där från Sollefteå som skulle hjälpa till att förflytta snön från plåttaket och rasmassorna. Man har även börjat försöka lyfta på taket.

Efter att de började gräva i rasmassorna fick man tillbaka lite hopp om att finna får vid liv.

– Vi hoppas på ett lyckligt slut, säger veterinären Anne Hemmerling.

Så småningom lyckades de rädda flera lamm från rasmassorna.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning