Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramfors köper in sig i grönsaksodling - andelsägande ska säkra närodlat i skolan

Kramfors kommun har köpt in sig som delägare i Torsåkers Gårdsprodukters produktion. På så sätt ska kostenheten kunna servera mer närodlade grönsaker.

Annons

Terez Bergfeldt och Linda Isaksson driver Torsåkers Gårdsprodukter

Läs mer: Mer grönt i Kramfors ger mindre växthusutsläpp

Närodlat och ekologiskt odlat är en trend som växer sig allt starkare. Sollefteå kommun gjorde tidigare en upphandling på liknande sätt, då som den första kommunen i Sverige.

Därför tror Kramfors kommun att man faktiskt kommer som nummer två i ordningen att satsa på andelsägande i närodlade produkter.

– Genom att köpa in oss som andelsägare i skörden testar vi ett nytt sätt att säkerställa högkvalitativa produkter i vår mathantering, kommenterar kostchef Karin Lidén affären på kommunens hemsida.

Kostchef Karin Lidén ä'r glad över att nu kunna servera eleverna närodlade grönsaker.

Allehanda.se har tidigare berättat om satsningen i Torsåker. Det är Terez Bergfeld och Linda Isacsson som tillsammans startade jordbruket.

Tanken är att intresserade ska kunna prenumerera på grönsakslådor. Kunderna blir delägare i produktionen men inte själva företaget.

Tanken är att delägarna ska få komma på studiebesök eller hjälpa til med skörden. Det kamn till exmpel innebära att skolklasser i Kramfors får vara med vid skörden, nu när kommunen köpt in sig som kund.

I och med att kommunen nu gått in i projektet blir den en extra stor kund för jordbruket, med 15 av 30 andelar. Målsättningen med verksamheten är bland annat att skapa en verksamhet som är bra för både jorden och människorna.

Därför tar man också gärna mot studiebesök av delägare och intresserade. En tanke är till exempel att skolelever nu ska kunna få vara med om att plocka egna grönsaker på gården.

– Vi vill att jordbruket också ska vara en mötesplats för människor och innan man tecknar en prenumeration så ska man helst ringa eller komma på besök, berättade Linda Isaksson för allehanda.se

Sommarens odlingar har också gått bra på gården och de har redan produkter som väntar på att kunna levereras till skolorna.

De här plantoerna hos jordbruket  växte til sig riuktigt bra under sommaren.

En annan delägare av skörden att lyfta fram kan vara Ulvö hotells gourmetrestaurang. Den restaurang som nyligen fick komma med i prestigefyllda White Guide.

– Och nu får till exempel våra skolelever möjlighet att äta samma fina grönsaker. Det känns roligt, säger Karin Lidén.

■ ■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.

Mer läsning