Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassiska Frånö Folketshus är räddat – får pengar till takbyte

I flera år har det varit stora problem med taket till Frånö Folkets hus, där vatten läckt in och riskerat fördärva hela byggnaden. Men nu ska taket bytas ut - vilket är räddningen för ett av landets mest klassiska Folkets hus.

Annons

Byggnaden är bland annat känd för att det var här marschen mot Lunde och strejkbrytarna både bestämdes och inleddes i maj 1931.

Takbytet gör att  den klassiska byggnaden i Frånö  inte förstörs av vattenskador, ett hot som varit överhängande.

– Utan det här investeringsstödet hade vi inte kunnat fortsätta. Vi har lappat och lagat flera gånger, men det hjälper inte längre, säger Cathrine Widerström som är föreningens ordförande.

Cathrine  Widerström framför en av sevärdheterna i Folkets hus – Albin Amelins klassiska målning av Ådalen 31.

Ursprungstanken var att lägga ny falsad plåt som original men det blev alldeles för dyrt. Istället blir det ett mer modernt standardtak i plåt.

– Men också det kostar pengar, en dryg miljon. Det här klarar vi via ett stöd på 50 procent från Boverket, 30 procent från kommunen och 20 procent egna pengar.

Förhoppningen är att arbetet ska kunna inledas så fort det bara går.

Frånö Folkets hus har ungefär 180 medlemmar och en förhållandevis aktiv verksamhet med bland annat bingo halva året.

– Nu ska vi också dra igång en månad med sommaröppet från sista veckan i juni. Då kan folk få komma och titta hur det ser ut, vi har bland annat servering och hantverk.

Byggnaden stod klar 1904 och invigdes 1905. Den är 700 kvadratmeter stor och kräver förstås en hel del underhåll.

– Vi brukar få lägga ner över 100 000 kronor per år i underhåll. Men det är en välkänd byggnad som ligger praktiskt nära Riks 90 och vi får besökare som vill titta in från hela Sverige.

Mer läsning

Annons