Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättesatsning på byggande i Kramfors – för första gången på 25 år ska det byggas nya lägenheter

För första gången på många år ser det riktigt bra ut med Kramfors kommuns ekonomi – så nu ska det satsas på nybyggande. Ungefär 60 miljoner kronor sätts av till nyproduktion av lägenheter.

Annons

– Det här är faktiskt första gången på 25 år som vi ser nyproduktion av lägenheter i Kramfors, säger kommunalrådet Jan Sahlén (S).

Bakgrunden är att kommunen en tid haft fina budgetförutsättningar med ökande skatteintäkter och statliga bidrag.

– Fler innevånare betyder i sig också större intäkter.

Det är därför det nu satsas på nybyggnad. Men också på upprustning av befintliga bostäder. Projektet pekas ut i det budgetförslag för 2017 som kommunstyrelsens arbetsutskott i tisdags ställde sig bakom. Men där oppositionen reserverade sig.

Jan Sahlén ser det som positivt att bostadsfrågan nu blivit "het", det tyder på bra utveckling efter årtionden av befolkningsnedgång.

– Vår målsättning att vi ska växa och öka befolkningsmängden igen. Att kurvan ska vända uppåt. Och vi hade faktiskt ett plusresultat vid den senaste befolkningsräkningen.

Den politiska ledningens mål är att asylsökande som får uppehållstillstånd ska besluta sig för att också stanna kvar i kommunen. Men också att folk som arbetar och pendlar till Kramfors ska välja att bosätta sig i kommunen.

Jan Sahlén (S) är det första kommunalrådet på länge som kan sätta av pengar i budgeten till nyproduktion av lägenheter.

– För att det ska vara möjligt måste det finnas såväl sysselsättning som bostäder.

För att göra det möjligt satsas 14 miljoner kronor på företagen för "entreprenörskap, kreativitet och ingenjörskonst".

– Det ser också fortsatt positivt ut ekonomiskt, det visar det utfall som vi just fått i budgetprogonsen vid april månads utgång.

Mer läsning

Annons